Zwarte bonensoep van Elske (maaltijdsoep)

Voor iedere les natuurvoeding krijgen we een kookopdracht. Soms krijgen we een product toegewezen waar we iets mee mogen maken, een andere keer is de opdracht om een hele maaltijd samen te stellen volgens een methode die past binnen de filosofie van natuurvoeding. We vertellen dan iets over dat wat we hebben gemaakt en proeven vervolgens alles. De lunch is dus altijd goed geregeld. Er komen zoveel lekkere dingen voorbij dat het zonde is om deze niet verder te delen. Dus deel ik vanaf nu regelmatig een recept van een van mijn medestudenten. Deze keer is dat: Zwarte bonensoep van Elske , een heerlijke maaltijdsoep.

In deze soep wordt gebruik gemaakt van de driegelding van de plant. Dat houdt in dat er wortel, blad-stengel en bloem-vruchtgroente gebruikt worden. Dat maakt dat het een voedende soep is voor het hele lichaam. Omdat ik het zelf thuis maakte heb ik het recept een klein beetje aangepast.

Ingrediënten voor zwarte bonensoep van Elske:

  • 1 zoete aardappel
  • 2 winterwortels
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 250 gram gekookte zwarte bonen
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 150 gram mais
  • halve rode peper
  • 2 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • scheutje citroensap naar smaak
  • optioneel verse peterselie of koriander
  • liter water en zout naar smaak (of een liter groentebouillon)
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding van zwarte bonensoep van Elske:

Pel de ui en knoflook en snipper deze. Snijd de wortel in blokjes en de prei in ringen. Schil de zoete aardappel en snijd deze ook in blokjes.

Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui totdat deze glazige is. Voeg dan de prei, winterwortel, zoete aardappel, knoflook en specerijen toe. Bak nog even door terwijl je het goed omschept. Giet vervolgens het water (of de bouillon) bij de groenten en voeg de tomatenblokjes toe. Laat het geheel een minuut of tien koken. Doe er dan de gekookte zwarte bonen bij. Laat het vervolgens nog tien minuten koken. Proef vervolgens of de wortel gaar is.

Als de wortel gaar is kun je de soep afmaken op smaak door er wat mais en citroensap aan toe te voegen (en eventueel nog wat peper en/of zout). Je kunt de soep zo eten of je kunt een deel pureren met de staafmixer. Ik deed het laatste en voegde er op het laatst nog wat mais, rode peper en verse peterselie aan toe.

Dank je wel Elske!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *