Aardappelsalade met andijvie en wildpluk

Aardappelsalade met andijvie en wildpluk

De lente, mijn meest favoriete seizoen! Niet alleen omdat er weer allerlei lekkers te koop is maar ook omdat je weer uit de natuur kunt plukken. Voor Hofweb ging ik aan de slag met groene andijvieblaadjes en plukte er ook nog wat madeliefjes en paardenbloemen bij. Aardappelsalade met andijvie en wildpluk is een heerlijk lentegerecht voor de wat warmere dagen. Ik maakte voor Hofweb ook een pasta met heel veel groen, die vind je hier.

Mocht je bij aardappels denken: oh nee, te veel koolhydraten en een te verstorend effect op mijn bloedglucosespiegel dan kan ik je geruststellen. Uiteraard bevat aardappel (veel) koolhydraten in de vorm van zetmeel. Maar wanneer je aardappels kookt en laat afkoelen ontstaat er resistent zetmeel. Dit zetmeel kan niet meer worden afgebroken door de dunne darm (en dus geen glucose vormen). Pas in de dikke darm wordt het gefermenteerd en dan ontstaan er korte keten-vetzuren zoals boterzuur. En dit is juist voeding voor je darmflora in de dikke darm. Resistent zetmeel duurt dus veel langer om te verteren waardoor ze zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel.

Aardappelsalade met andijvie en wildpluk
(4 p.)
Ingrediënten:

Voor de salade:

  • 500 gram vastkokende aardappels (geschild gewicht)
  • 1 bosje radijs
  • 200 gram andijvie (gesneden gewicht)
  • 1 kleine rode ui
  • 3 zoetzure augurken
  • flinke hand wilde blaadjes en bloemen (veldkers paardenbloem, madeliefjes, weegbree)

Voor de dressing:

  • 2 el mayonaise
  • 4 el (schapen) yoghurt
  • 2 el augurkenazijn
  • 1 flinke tl gerapste mierikswortel
  • 2 el bieslook
  • zout & peper naar smaak

Aardappelsalade maak je het liefst van geheel afgekoelde aardappels. Begin daarom een dag van tevoren met de voorbereiding van deze aardappelsalade. Schil daarvoor de aardappels, snijd in schijfjes en kook ze in weinig water zonder zout in ongeveer 6-8 min beetgaar. Giet af indien nodig, laat de aardappels afkoelen en zet ze vervolgens in de koelkast tot gebruik. Je kunt natuurlijk ook afgekoelde overgebleven aardappels voor deze salade gebruiken. Snijd dan de stukken, koude overgebleven aardappels, in schijfjes.

Was de andijvie en wilde blaadjes, dep goed droog en snijd in dunne reepjes. Snijd de radijsjes en augurk in kleine stukjes. Pel en snipper de ui.
Voor de dressing meng je mayonaise, yoghurt, mierikswortel, augurkenazijn en fijngehakte bieslook door elkaar. Maak de dressing op smaak met zout en peper. Doe de aardappels met de ui, augurk en radijs in een grote schaal, giet de dressing eroverheen. Voeg vervolgens de andijvie en wilde blaadjes toe en schep het geheel dan voorzichtig om.
Garneer de salade eventueel met wat wilde eetbare bloemen.
Lekker met een gekookt eitje of krokant gebakken falafelballetjes.

Aardappelsalade met andijvie en wildpluk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.