Appelkruimel plaattaart, herfst op z’n best

Jaren geleden kreeg ik een recept van een collega voor een appelplaatttaart die zich uitstekend leent om voor verjaardagen te bakken omdat het een behoorlijk grote taart is. Vierkantjes snijden is sowieso wel handig tijdens feestjes vind ik. In de loop van de jaren heb ik het recept steeds wat aangepast om het geheel wat verantwoorder te maken. En nu, jaren later, is het gelukt om er een behoorlijk verantwoorde taart van te maken die toch nog steeds smaakt naar de ouderwetse appelkruimel plaattaart waar het allemaal mee begonnen is…

Ingrediënten voor de appelkruimel plaattaart (20 stukjes):

  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 150 gram havermeel
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 150 gram havermout
  • 100 gram zonnebloempitten
  • 3 tl wijnsteenbakpoeder
  • 100 gram dadels
  • snufje zout
  • 250 gram roomboter
  • 1 kilo appels (geschild gewicht)
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl kardemom
  • 100 gram rozijnen

Bereiding van de appelkruimel plaattaart:

Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Schil vervolgens de appels en snijd ze in blokjes. Meng ze met de kaneel, kardemom en rozijnen.

Week ondertussen de dadels in wat heet water.

Meng dan in een kom de havermout, havermeel (dit maak je door havermout te malen met behulp van een keukenmachine of staafmixer) en speltmeel. Meng hier de kokosbloesemsuiker, wijnsteenbakpoeder en een snuf zout doorheen.

Maal in een keukenmachine de zonnebloempitten grof, doe dan de uitgelekte dadels erbij en meng goed door elkaar. Doe het meel mengsel hierbij. Smelt de roomboter en voeg dit ook toe. Meng het geheel tot het kruimeldeeg.

Bekleed een bakplaat (of rechthoekige springvorm) met bakpapier en vet de randen in met wat roomboter.

Verspreid ongeveer twee derde van het kruimeldeeg over de bodem van de bakplaat en druk dit goed aan zodat het een stevig geheel is. Stort dan het appelmengsel erover en verdeel dit over de bodem. Druk licht aan. Vervolgens verspreid je het restant van het deeg over de appels. Druk dit ook lichtjes aan zodat de meeste appel bedekt is.

Bak de appelkruimel plaattaart in ongeveer 45 minuten goud bruin en gaar.

appelkruimel-plaatttaart

2 Comments

  1. Myrthe schreef:

    Wat leuk! Heerlijk weer voor appelkruimeltaart. Hoop dat hij bij jou net zo in de smaak valt als bij ons.

  2. Ellen S schreef:

    Wat een leuk recept. De kruimelappelplaattaart staat nu in de oven. Ben reuze benieuwd. Dank voor het delen van dit recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.