Bananenbrood met extra vezels

Bananenbrood met extra vezels

Vezels, ik heb er al eerder over geschreven. Onmisbaar voor een goede darmwerking en gezondheid. Over het algemeen bevat het westerse voedingspatroon onvoldoende vezels. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je wel genoeg, zo’n 30-40 gram vezels per dag binnen krijgt? Allereerst door meer groenten te eten. Soep is altijd een handige manier. En fruit is in de meeste gevallen ook een mooie bron van vezels. Maar ook granen, noten en zaden bevatten vezels. Ik maakt een slimme combinatie van fruit, granen, noten en zaden. Bananenbrood met extra vezels.

Er bestaan fermenteerbare vezels en niet fermenteerbare vezels. Allebei zijn ze belangrijk. Fermenteerbaar houdt in dat de bacteriën in de dikke darm deze vezels kunnen afbreken. Deze vezels kunnen helpen het LDL cholesterol te verlagen. In dit bananenbrood met extra vezels zijn dat bijvoorbeeld de vezels uit banaan, appel, gedroogde abrikozen en haver. Er zijn ook niet fermenteerbare vezels, die worden niet afgebroken, ze vergroten vooral de darminhoud, verzadigen maar verlaten het lichaam vaak in z´n geheel. In dit geval heb ik heel lijnzaad gebruikt. Gebroken lijnzaad kan ons lichaam deels verwerken, heel lijnzaad niet.

Lijnzaad is sowieso een fantastisch product. Daarover zal ik later nog wat meer schrijven. Ik ben ook groot fan van ongebrande en ongezouten noten. Die heb ik ook in dit bananenbrood verwerkt. Het nadeel van bakken met noten is dat een deel van de goede vetten in noten oxideren. Daarom bak ik mijn baksels ook nooit heel heet en het liefst niet heel lang.

Bananenbrood met extra vezels
Ingrediënten:

  • 100 gram havermout
  • 3 bananen
  • 100 gram amandelmeel (fijn gemalen amandelen)
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel kaneel
  • flinke eetlepel heel lijnzaad
  • 1 eetlepel kardemom
  • 50 gram walnoten
  • 1 kleine appel (geraspt met schil)
  • flinke eetlepel kokosolie
  • 1 theelepel bakingsoda
  • snufje keltisch zeezout
  • 1 eetlepel appelciderazijn

Bananenbrood met extra vezels
bereidingswijze:

Verwarm eerst de oven voor op 160 graden.

Pel dan de bananen en doe deze samen met de abrikozen en de eieren in de kom van de keukenmachine. Draai het geheel tot een egaal mengsel (kan ook in een krachtige blender of met een staafmixer, zorg er dan wel voor dat de abrikozen zijn klein gesneden). Meng in een kom amandelmeel, havermout, kaneel, kardemom, snufje zout en lijnzaad door elkaar.

Ontdoe dan de appel van het klokhuis en rasp deze. Hak de walnoten in grove stukjes. Meng vervolgens het banaanmengsel met de droge ingrediënten. Voeg een eetlepel kokosolie toe en mix het met eenhandmixer door elkaar. Voeg dan de bakingsoda en het appelazijn toe en meng opnieuw kort door elkaar. Spatel ten slotte de geraspte appel en walnoten door het beslag.

Stort het beslag in een cakeblik dat je hebt ingevet of bekleed met bakpapier (de laatste optie vind ik zelf altijd het prettigst). Eventueel kan je het bananenbrood nog garneren met zaden en/of pitten of zoals ik nu deed, versieren met een plakje banaan dat ik apart had gehouden.

Bak het bananenbrood in 30-40 minuten, het enige dat gaar moet worden is het ei dat erin zit. De andere ingrediënten zou je zo al kunnen eten.
Door de appel is dit bananenbrood fris en smeuïg en de walnoten geven iets om lekker op te kauwen, jummmm.

Bananenbrood met extra vezels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.