Bietenbrownies voor LFK magazine

Bietenbrownie voor LFK

Al eerder deelde ik twee andere recepten die ik ontwikkelde voor de herfsteditie van LFK magazine. Deze editie werd niet uitgegeven vanwege corona. Super jammer natuurlijk maar daarom deelde ik al een recept voor bietensoep, bietenburgers en bij deze dus het laatste van de drie. Bietenbrownies voor LFK magazine. Ik heb al eerder een recept voor bietenbrownies gepubliceerd maar dit is een verbetert recept :).

Als je me al even volgt weet je dat ik ervan hou om groenten te gebruiken in zoete recepten. Bieten lenen zich daar uitstekend voor, helemaal in de combinatie met chocolade. Die paste ik al eerder toe in deze bliss balls waar je gebruik maakt van rauwe bietjes. En ook in deze chocoladetaart met roze topping zitten bietjes verstopt.

Bietenbrownies voor LFK magazine
ingrediënten voor 16 stukjes:

  • 500 gram gekookte bieten
  • 100 gram amandelmeel
  • 25 gram geraspte kokos
  • 100 gram hazelnootmeel*
  • 150 gram dadels
  • 1 banaan
  • 100 gram cacao
  • 3 eieren
  • 100 ml kokosolie
  • 2 el vanille essence
  • 1 el appel(cider) azijn
  • snufje zout
  • 1 tl bakingsoda
  • 50 gram walnoten

(*dit kun je ook vervangen door amandelmeel)

optioneel ter decoratie:

  • 40 gram pure chocolade (85%)
  • handje walnoten
  • bessenpoeder

Bietenbrownies
bereiding:

Verwarm de oven allereerst voor op 160 graden (hetelucht).

Wanneer je rauwe bieten gebruikt kook je eerst de bieten. Je kunt ook biologische gekookte bietjes kopen, deze zijn het hele jaar verkrijgbaar bij de supermarkt. Je vindt ze bij de groenteafdeling in een vacuüm verpakking. Wanneer je voorgekookte bietjes gebruikt is het wel van belang dat je ze goed laat uitlekken. Deze bietjes zijn namelijk vaak wat vochtiger dan verse bieten die je zelf kookt.

Meng het het notenmeel met de cacao, kokos en een snuf zout in een mengkom. Hak de walnoten grof.

Doe de dadels samen met de vanille-essence in een keukenmachine of blender en hak ze fijn. Voeg dan de eieren, de banaan in stukjes en gekookte bieten toe en meng mee. Wanneer het een egaal geheel is giet je het bietenmengsel in de mengkom met het meelmengsel. Mix het geheel door elkaar met een handmixer en voeg tegelijkertijd de kokosolie toe. Voeg dan de appelazijn en de bakingsoda toe en mix nog even kort door. Meng de gehakte walnoten luchtig door het beslag met een spatel.

Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownie in ongeveer 35 minuten gaar op 160 graden (check even na 30 minuten, alle ovens zijn anders).

Na het afkoelen kun je een pure chocolade au-bain-marie smelten en dit over de brownie gieten. Hak de walnoten grof en verdeel die over de brownie en bestrooi het geheel met wat bessen- of bietenpoeder.
Zet de brownie koel weg zodat de chocolade weer hard kan worden.

Bietenbrownie voor LFK

Recept ontwikkeling voor LFK magazine herfst 2020
Foto: Yfke Metz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.