Blauwe bessen muffins van notenmeel

Deze blauwe bessen muffins van notenmeel bevatten geen toegevoegde suiker. Het zoete komt van de banaan, een paar dadels en natuurlijk de blauwe bessen. Ik heb de muffins al een keer gemaakt met hazelnootmeel en met amandelmeel. Het is net waar je meer van houdt, wij vonden het beiden een heerlijk combinatie. (deze muffins zijn namelijk favoriet bij manlief). Ik deed er een beetje speltmeel bij maar je kunt ook enkel notenmeel gebruiken.
Eerder maakte ik ook al blueberry muffins van havermeel.

Blauwe bessen vind ik altijd heerlijk, je kunt ze in van alles verwerken. Als topping voor deze vegan taart bijvoorbeeld. In de winter komen blauwe bessen meestal van ver weg en zijn ze extra kostbaar. Daarom kies ik ervoor om in winter blauwe bessen uit de diepvries te gebruiken. Afgelopen zomervakantie aten we bijna iedere dag blauwe bessen. Zelf geplukt zijn ze toch echt het allerlekkerst. In Zweden en Noorwegen vind je in de zomer overal bosbessen alsof het onkruid is. Daar maakten we dus dankbaar gebruik van. Mooie herinneringen.

Ingrediënten voor blauwe bessen muffins van notenmeel :

  • 100 gram blauwe bessen (+ 6 )
  • 70 gram notenmeel (hazelnoot of amandel)
  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • 30 gram volkorenspeltmeel
  • 40 gram dadel (Medjoul)
  • 1 flinke eetlepel kokosolie of roomboter gesmolten
  • theelepel kaneel
  • snufje zout
  • halve theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepel bakingsoda
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • optioneel wat amandelsnippers

Bereiding van de blauwe bessen muffins van notenmeel:

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht)

Pel de banaan en breek deze in stukjes. Ontpit de dadels en snijd deze in stukjes. Doe nu de banaan met de dadels en de eieren in een kom. In gebruik hiervoor mijn keukenmachine maar met een stevige staafmixer kan het ook. Meng het tot een romig geheel. Je mag nog wat stukjes dadel zien maar probeer het wel zo fijn mogelijk te maken. Roer en dan ook de gesmolten olie of boter door.

Meng in een andere kom het notenmeel met het speltmeel, de bakpoeder, het snufje zout en de kaneel door elkaar. Giet het vloeibare mengsel erbij en mix even goed door met een handmixer.

Zet een muffinvorm klaar met daarin muffinpapiertjes* (kan ook met bakpapier).

Voeg dan de azijn en bakingsoda toe. Mix nog even kort. Schep er dan de blauwe bessen doorheen. Verdeel tot slot het beslag over de vormpjes garneer met een bes en eventueel wat amandelschaafsel. Bak de muffins in een half uurtje goudbruin en gaar. Check na twintig minuten even of de muffins niet te bruin worden, iedere oven is immers anders.
Open de oven liever niet dan heb je kans dat ze inzakken.
Laat de muffins even afkoelen in de oven (met de deur open) voordat je ze eruit haalt.

Helemaal afgekoeld zijn ze het lekkerst!
Deze vijf hebben de foto gehaald, nummer 6 was toen al op 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.