Eetbare bloemen, niet alleen een lust voor het oog

eetbare bloemen, niet alleen een lust voor het oog

Borage, goudsbloem, Oost-Indische kers, lavendel, viooltjes, bieslookbloemen, madeliefjes en vlierbloesem. Een kleine greep uit tal van kleurrijke lekkernijen. Je fleurt er niet alleen je maaltijd mee op, je voegt ook echt iets toe. Veel eetbare bloemen hebben namelijk bijzondere eigenschappen.

Neem bijvoorbeeld de goudsbloem, ook bekend als calendula. De oude Egyptenaren gebruikten deze bloem al vanwege de vermeende verjongende eigenschappen. En ook vandaag de dag gebruiken we calendula zalf of crème tegen allerlei huidaandoeningen. Het is bewezen effectief, omdat goudsbloemen ontsmettend en ontstekingsremmend werken. Zo ook aan je binnenzijde, waar ze je spijsvertering ondersteunen en bloedzuiverend werken. Er zijn zowel oranje als gele goudsbloemen.

De eigenschappen van de Oost-Indische kers lijken wel een beetje op die van de goudsbloem. De smaak is echter heel anders. Wanneer je nog nooit een bloem van een Oost-Indische kers hebt geproefd, raad ik je aan dat eens met veel aandacht te doen. De eerste keer dat ik dit deed viel ik van de ene in de andere verbazing. De fluweelzachte bloem, de zoete nectar in het hart en de voor de rest peperige smaak, maakten het tot een ware zintuiglijke beleving.

Heel anders maar ook pittig is de bieslookbloem. Wanneer de plant gaat bloeien is de stengel minder lekker. Hij wordt hard en stug. Maar juist dan is het tijd om de bloem, die bestaat uit een heleboel stervormige purperen bloemetjes, te oogsten.

Stervormig zijn ook de bloemen van borage oftewel komkommerkruid. De harige bladeren van de komkommerplant werden vroeger als een soort spinazie gegeten. Tegenwoordig gebruiken we de hemelsblauwe stervormige bloemetjes vooral decoratief in het eten en wordt uit de zaden essentiële olie voor voedingssupplementen gewonnen.

Er wordt ook olie gewonnen uit lavendel en dat is niet voor niets. De geur van lavendel wordt al eeuwenlang gebruikt voor allerlei doeleinden. In eerste instantie om mee te wassen en later om parfum van te maken. De geur van lavendel is rustgevend, maar ook wanneer je lavendelbloemetjes eet of drinkt kan dit helpen tegen stress, negatieve gedachten en slapeloosheid. De bloemetjes van lavendel hebben een aromatische smaak en combineren goed met zoete gerechten, chocolade en fruit.

Bloemen die ook vaak gecombineerd worden met zoet zijn de bloemen van het driekleurig viooltje die van zichzelf vrij neutraal smaken. Deze kleine viooltjes kom je nog wel eens in het wild tegen, in berm of grasland. De gekweekte eetbare bloemen zijn groter.

De eetbare bloemen die je het meest in het wild tegenkomt zijn vlierbloesem en madeliefjes. Vlierbloesem wordt ook al eeuwenlang toegepast als geneeskrachtig kruid. Met name bij griep en verkoudheid of bij problemen met keel, neus en mond. Je kunt er gemakkelijk zelf limonadesiroop van maken.

En dan de madelief, het bekendste bloemetje in het gazon. Zij doet het ook heel goed door een salade. De Latijnse naam, voor het witte bloemetje met het gele hart, is Bellis perennis wat letterlijk alle jaren mooi betekent.

Eeuwige schoonheid, dat is wat eetbare bloemen brengen. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog maar ook op andere gebieden voedend.

eetbare bloemen, niet alleen een lust voor het oog


Myrthe Johansen is natuurvoedingsadviseur en heeft haar eigen blog Simplify Your Life.
Foto’s: Yfke Metz

Artikel voor LIEFKE magazine nummer 3, zomer 2018

Meer eetbare bloemen inspiratie vind je hier en hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.