Geroosterde groenten met quinoa en specerijen

quinoa met geroosterde groenten en specerijen

De herfst biedt volop knollen en wortelen. Deze aardse groenten lenen zich heel goed om te roosteren in de oven. Deze maand heeft mijn favoriete biologische dynamische openluchtwinkel, De Stek, ook nog heerlijke bloemkool. En bloemkool is ook uitermate geschikt om te roosteren. Dit recept van geroosterde bloemkool is het meest bekeken (en gemaakte) gerecht van mijn site. Ik maak het ook nog geregeld. Maar even zo vaak maak ik een ander gerecht met bloemkool. Geroosterde groenten met quinoa en specerijen. Specerijen omdat deze altijd iets toevoegen aan een gerecht. En het mooie is dat je er allerlei nuances in smaak mee kunt aanbrengen.

In dit gerecht heb ik de groenten dan ook ieder een nuance meegegeven . De bloemkool kleurt mooi geel door een beetje kerrie, de wortel doet het lekker met wat gemalen korianderzaad en de biet met wat gemalen komijn. Specerijen voegen niet alleen smaak toe maar ook gezondheidsvoordelen zoals het ondersteunen van de spijsvertering of ze hebben een ontstekingsremmend effect. Ik gebruik altijd biologische (of liever nog biologisch dynamische) kruiden omdat deze niet zijn doorgestraald en deze de tijd hebben gekregen om te groeien zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Voel je vrij om te experimenteren met specerijen. Je kunt dit gerecht ook een een Marokkaans tintje geven door Ras al hanout te gebruiken of juist een Indiaas tintje door Garam Masala te bruiken. Beide zijn kruidenmengsels die je zelf kunt samenstellen of kant en klaar kunt kopen.

Als ‘graan’ gebruikte ik gekleurde quinoa, wit, rood en zwart. Quinoa is een glutenvrij psuedograan en rijk aan eiwitten. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een ander (glutenvrij) graan.

Geroosterde groenten met quinoa en specerijen (2 p.)
Ingrediënten:

  • 100 gram quinoa
  • 2 bieten
  • halve bloemkool
  • 1 grote rode ui
  • 2 winterwortels
  • handje walnoten
  • 2 el kappertjes
  • flinke scheut olijfolie
  • 1/2 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl kerrie
  • 1/2 tl gemalen korianderzaad
  • optioneel stukje zachte geitenkaas
  • wat vers geknipte bieslook
  • zout & peper naar smaak

Geroosterde groenten met quinoa
Bereidingswijze:

Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Schil de bieten en wortels en snijd in niet al te grote stukken. Pel de ui en snijd deze ook in stukken. Verdeel de bloemkool in roosjes. Schud de bieten om met een beetje olie en de komijn, doe hetzelfde met de wortel en koriander. En tot slot de bloemkool met de kerrie. Bekleed dan een bakplaat met bakpapier en verspreid de groenten inclusief de rode ui. Bestrooi de groenten met een snufje zout.

Rooster de groenten in ongeveer 20 minuten beetgaar. Check even na een minuut of 15, iedere oven is anders.

Kook ondertussen de quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Snijd de geitenkaas als je deze gebruikt en hak de walnoten grof.

Wanneer de groenten beet gaar zijn schep je daar de kappertjes doorheen. Maal er wat peper overheen. Bestrooi vervolgens met de geitenkaas, walnoten en wat bieslook. Serveer met de quinoa.

Mocht je nog wat bladgroen missen kun je er ook een handje veldsla doorheen mengen. Eet smakelijk!

quinoa met geroosterde groenten en specerijen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.