Gierstburgertjes met kruiden en kaas

Sinds een tijdje heb ik gierst ontdekt. En ik moet zeggen, de hele familie met mij. Gierst is een graan dat behoort tot de grassen. Het heeft een kleine en ‘romige’ korrel. Hij heeft de neiging om wat te plakken. We aten laatst heerlijke gierstballetjes bij restaurant LOFF (dat recept ga ik zeker nog even opzoeken of navragen). Maar je kunt van dit graan ook heel lekker gierstburgertjes met kruiden en kaas maken.

Gierst bevat allerlei mineralen en antioxidanten waaronder magnesium en fosfor. Verder kan gierst de nieren ondersteunen. Als je gierst nog niet kent dan is het zeker een aanrader om eens uit te proberen. Eerder deelde ik ook deze salade met gierst.

Dit recept is genoeg voor acht kleine burgers.
Je kunt er natuurlijk ook vier grote van maken.

Gierstburgertjes met kruiden en kaas
ingrediënten:

  • 100 gram gierst
  • 120 gram geraspte harde (geiten)kaas
  • 2 eieren
  • 1 el bieslook
  • halve rode ui
  • 1 tl oregano
  • 2 el ghee
  • 1 tl paprikapoeder
  • snufje zout en peper

Gierstburgertjes met kruiden en kaas
bereiding:

Kook eerst de gierst volgens de aanwijzingen op de verpakking (dat duurt meestal een minuut of 10 en daarna gaart de gierst nog wat na).
Pel de ui en snipper deze fijn. Hak of knip de bieslook. (Ik gebruik graag een schaar, daarmee knip ik eerst de bieslook uit de tuin. Dan was ik de bieslook en vervolgens knip ik hem fijn.) Klop de eieren los en voeg kaas, oregano, paprikapoeder, bieslook, ui en ten slot ook de gierst toe. Roer door elkaar met een vork of meng het met je handen. Vieze handen krijg je toch ;).

Verwarm vervolgens de ghee in een koekenpan  en vorm kleine burgertjes van het gierstmengsel. Je kunt er acht burgertjes van maken. Bak deze goudbruin en gaar op matig vuur. In een grote koekenpan kun je vier burgertjes per keer bakken. Het bakken duurt zo’n tien minuten.

Wil je de burgertjes warm houden als je de tweede lichting bakt, verwarm dan de oven voor op 120 graden. Leg de gebakken burgertjes op een stuk bakpapier in de oven terwijl je de rest bakt.

Heerlijk in combinatie met een frisse salade en bijvoorbeeld de ratatouille.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.