Havermoutkoekjes met banaan

Soms heb je gewoon zin in een traktatie maar het liefst dan wel zonder tarwe en vrij van geraffineerde suikers. Deze koekjes bak je makkelijk en snel. Ze zijn zoet door de bananen en net uit de oven zijn ze knapperig van buiten en ´chewy´van binnen. Havermoutkoekjes met banaan.

Ik ben gek op banaan als zoetmiddel. Natuurlijke suikers en bindend. Daarom staan er ook veel soorten bananenbrood op mijn site, soms gecombineerd met groenten zoals deze met courgette of kruidkoek. Maar nu is het tijd voor koekjes met banaan.

Je zou de koekjes ook zonder ei kunnen bakken voor een volledig plantaardig koekje. Ik gebruik een klein eitje van mijn eigen kippen vanwege de eiwitten (en het effect op de bloedglucosespiegel) maar voor het eindresultaat is het niet echt nodig. De basis is eigenlijk banaan en havermout, dat plakt en kun je bakken. Voor de rest kun je van alles toevoegen zolang je een plakkerig ´deeg´ houdt. Noten, amandelsnippers, cacaonibs, kokossnippers, kortom van alles. Dit is mijn variant.

Havermoutkoekjes met banaan (voor 9 stuks)
ingrediënten:

  • 100 gram havervlokken
  • 2 rijpe bananen
  • 1 tl kaneel
  • 2 el pompoenpitten
  • 1 tl kokosolie
  • 25 gram kokos
  • snufje zout
  • optioneel (voor extra zoet) 1 el rozijnen

Havermoutkoekjes
bereidingswijze:

Verwarm allereerst de oven voor op 170 graden (hetelucht).

Pureer met een staafmixer de gepelde banaan met het ei . Voeg vervolgens de havervlokken, kaneel, pompoenpitten, kokos, snufje zout en kokosolie toe (optioneel ook de rozijnen). Meng het door elkaar en laat een half uurtje staan. Wil je sneller bakken gebruik dan fijne havermout.

Bekleed een rooster met bakpapier en schep daar 9 bergjes ´deeg´op. Vorm met een lepel ronde koekjes. Bestrooi de koekjes met noten, zaden of geraspte kokos en bak ze 20-30 minuten in de voorverwarmde oven. Ze zijn goed als ze goudbruin en ´droog´ zijn aan de buitenkant. Haal het bakpapier onder de koekjes vandaan en laat ze afkoelen op het rooster.

Lauw vind ik ze het lekkerst. Knapperig van buiten en ´chewy´ van binnen. (Volgens mij bestaat er geen Nederlands voor voor ´chewy`). Door havervlokken te gebruiken word je uitgenodigd om heel goed te kauwen, beter voor je spijsvertering en goede training voor je kaakspieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.