Kwarkbollen voor kerst (glutenvrij)

Kwarkbollen voor kerst (glutenvrij)

De boom staat, de kaarsjes branden en het liefst zit ik nu met een kop thee en een goed boek op de bank. Het zijn de donkere dagen voor kerst, een tijd om meer naar binnen te keren, de rust op te zoeken. Of, zoals in mijn geval, nog wat vaker de keuken in te duiken om een nieuw (kerst)recept te maken. Kwarkbollen voor kerst (glutenvrij) is zo’n recept. Natuurlijk altijd heerlijk maar door het gebruik van groene pompoenpitten en rode goijbessen ook nog geschikt voor een traditioneel kerstontbijt.

Ik heb al eerder geschreven over het feit dat we te veel tarwe eten en met kerst is dat niet anders. Misschien dat we dan juist nog wel meer tarwe eten door de uitgebreide brunches en diners. Deze bolletjes zijn gemaakt van havermeel. Haver is van nature glutenvrij, nu is het zo dat tegenwoordig haver vaak ‘besmet’ is met gluten vanwege het feit dat tarwe en haver of bij elkaar in de buurt groeien of verwerkt worden in dezelfde fabriek. Voor mensen met coeliakie is het dan van belang om haver te kopen met de vermelding glutenvrij op de verpakking. Maar voor alle anderen die gewoon minder of geen tarwe willen eten is reguliere havermout prima.

Wil je liever een Hartog broodje bakken voor bij het diner dan kan je ook dit haverbrood met tomaten en olijven bakken.

Kwarkbollen voor kerst (glutenvrij)
voor 8 bolletjes
Ingredienten:

  • 250 gram havermeel
  • 2 eieren
  • 250 biologisch(e) (dynamische) volle kwark
  • 75 gram rozijnen
  • 25 gram goijbessen
  • 1 el kaneel
  • snufje Keltisch zeezout
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1,5 biologische appel (Elstar)
  • 1 tl bakingsoda
  • handje pompoenpitten

Kwarkbollen
Bereidingswijze:

Verwarm eerst de oven voor op 170 graden (hete lucht)

Havermeel maak je makkelijk door havermout of havervlokken fijn te malen in een keukenmachine, blender of met de staafmixer.

Doe dan de kwark met de eieren, kaneel, gember en snufje zout in een mengkom. Roer even door elkaar. Voeg dan de rozijnen en goijbessen toe en meng opnieuw. Ontdoe de appels van hun klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes. Biologische appels hoef je niet te schillen. Wanneer je gangbare appels gebruikt schil je ze liever wel. Doe vervolgens de havermeel en bakingsoda bij het kwarkmengsel en mix door met een mixer met deeghaken. Spatel er vervolgens de appelstukjes doorheen.

Bekleed een rooster met bakpapier. Vorm met vochtige handen 8 bolletjes van het (plakkerige) deeg en leg ze op de bakplaat. Bestrooi de bolletjes met pompoenpitten. Schuif het rooster in de oven en bak de bolletjes in 20 minuten gaar. Je kunt dit controleren door even op de bolletjes te kloppen. Ze klinken hol als ze gaar zijn. Laat ze afkoelen (in ieder geval tot lauwwarm).

Besmeer de bolletjes met een lik biologisch (gras) boter of wat kokosolie.

Eet smakelijk!
Laat je het me weten als je deze bolletjes met kerst op tafel zet?
En mocht je er maar 4 willen bakken halveer je eenvoudig het recept.

(De foto is een beetje blauw, wintertijd, net te weinig licht ;))

Kwarkbollen voor kerst (glutenvrij)


2 Comments

  1. Myrthe schreef:

    Hoi Yvonne,
    Wat leuk dat ze zo in smaak vallen.
    En mooi dat je het recept zo hebt aangepast dat het volledig plantaardige bolletjes zijn geworden.
    Dank je wel voor het delen van het alternatief.
    Wens jou ook hele fijne feestdagen!

  2. yvonne schreef:

    hoi Myrthe,

    Dat is weer iets voor mij, dacht ik, ze zien er zo smakelijk uit en helemaal zonder suiker en boter bereid!
    Jaaaah, deze worden onderdeel van ons Kerstontbijt!!
    ik heb er trouwens een vegan recept van gemaakt door de eieren te vervangen door No Egg, egg replacer van Orgran en door de volle kwark te vervangen door Go on, naturel van Alpro (bij Boni op dit moment aanbieding: 2 bekers voor 1,99 😉
    Om het wat feestelijker te maken (zoeter) eet ik de bolletjes, al dippend in een beetje Go On met maple syrup; njamm…
    oh ja, omdat ik geen goji bessen in huis had, heb ik stukjes gedroogde abrikoos erdoor gedaan; ook lekker!
    Erg bedankt weer (!) voor het delen van dit lekkere recept en fijne feestdagen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.