Raapstelensalade met biet en appel

We hebben al heel wat zonnestralen mogen ontvangen de afgelopen weken en mooi weer vraagt om salade. Omdat er weer heerlijke verse raapstelen zijn eten we die nu regelmatig. Je kunt er soep van maken, stamppot of dus salade. Eerder deelde ik al een recept met gierst en een lentestamppotje met radijs. Maar nu maakte ik raapstelensalade met biet en appel. Ik vind het fijn om niet alleen maar rauwe groenten te gebruiken in een salade. Niet iedere spijsvertering is daar namelijk geschikt voor. Een slimme combinatie van verschillende groenten en verschillende bereidingswijzen is dan een fijne oplossing.

Je zou het misschien niet direct verwachten maar raapstelen zijn familie van broccoli, het is een koolsoort die heel jong wordt gegeten. In raapstelen zit relatief veel vitamine A,B,C en K daarnaast bevat het ook mineralen zoals calcium, ijzer, kalium, zink en zelfs omega 3 vetzuren. Ik vind het een echte voorjaarsgroente net als waterkers. Deze keer combineer ik raapstelen met bietjes, appel, paprika ei, gekookte aardappel en een romige dressing zodat je het ook als maaltijdsalade zou kunnen eten. Het recept is daarom voor twee tot vier personen. Het ligt er aan of je de salade als bijgerecht of als hoofdgerecht eet.

Het fijne van deze salade is dat je hem ook kunt gebruiken om kliekjes in op te maken. Of dat er er vast rekening mee houdt de dag van tevoren zodat je iets meer bieten en aardappels kookt bijvoorbeeld. Bieten kun je ook gekookt kopen (maar dan vind ik ze vaak net te zacht, prima voor een bietenbrownie maar minder voor een salade).

Raapstelensalade met biet en appel
Ingredienten:

Voor de salade:

  • 1 bos raapstelen
  • 2 grote gekookte bieten (met bite)
  • 1 paprika
  • 400 gram gekookte aardappel
  • 1 ui
  • 3 augurken
  • 1 flinke appel
  • 2 gekookte eieren

Voor de dressing:

  • 1 el mayonaise (zonder suiker)
  • 5 el Griekse yoghurt (of plantaardige yoghurt)
  • 2 el dille
  • zout en peper naar smaak
  • 1 el azijn (mag de azijn uit het potje van de augurken zijn)

Raapstelensalade
Bereidingswijze:

Als je de groenten die gekookt moeten worden nog niet gekookt hebt doe je dat als eerste. Verse bieten moeten best een tijdje koken (ga uit van ongeveer 30 minuten voor beetgaar bij grote bieten). Leg de raapstelen even in koud water, daardoor worden ze lekker knapperig.

Kook ondertussen ook de eieren.

Maak ondertussen de dressing door alle ingredienten voor de dressing door elkaar te mengen (zo makkelijk kan het zijn).

Was dan de raapstelen goed, droog ze en snijd ze redelijk fijn. Pel de ui en snipper deze. Verwijder de kern uit de paprika en snijd deze in kleine blokjes. Verdeel ook de aardappels en bieten in blokjes. De bieten kun je ook julienne snijden met behulp van de keukenmachine.

Hak de augurk fijn. Wanneer je een biologisch appel gebruikt (wat de voorkeur heeft) hoef je deze niet te schillen. Snijd hem in vieren en vervolgens in blokjes.

Meng dan de raapstelen, bieten, aardappels, paprika, augurk, appel en ui door elkaar of bouw de salade op in laagjes. Pel de eieren en verdeel deze in stukken over de salade.

Serveer de dressing los zodat iedereen naar smaak dressing kan toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.