Rozenbottelthee, weerstandversterkend

Het einde van de zomer is in zicht. Tijdens mijn rondje met de hond kom ik langs heel veel rozenstruiken. Eerder dit seizoen plukte ik daar blaadjes om mijn gerechten mee op te fleuren ( bijvoorbeeld de pannenkoekentaart die ook op mijn site staat) maar nu hebben de blaadjes plaatsgemaakt voor rozenbottels. Rozenbottels worden voornamelijk gebruikt om jam en siroop van te maken maar dat vind ik toch wat bewerkelijk, met name door de pitjes.
De bottels kunnen ook gedroogd worden en dan kun je er thee van zetten. Dat is niet zo ingewikkeld :). Rozenbottelthee bevat veel vitamine C en andere weerstandversterkende bestanddelen zoals vitamine A, B en het mineraal Kalium. Ook bevatten rozenbottels veel antioxidanten.

Ingrediënten voor rozenbottelthee:

  • eetlepel gedroogde rozenbottels
  • heet water
  • schijfje sinaasappel
  • kruidnagel

Bereiding van de rozenbottelthee:

Hoe maak je rozenbottelthee?
Je plukt rozenbottels*, plet ze (of hakte ze) en laat ze drogen aan de lucht.
(Gebruik bijvoorbeeld een papieren doosje waar je een doek overheen legt
Als ze helemaal droog zijn (dat duurt wel een paar weken) kun je er thee van maken.
Neem een eetlepel gedroogde rozenbottels en doe die in een theeglas.
Je kunt het direct in je theeglas gooien of een thee-ei gebruiken.
Prik een kruidnagel in een schijf sinaasappel en leg dit op de rozenbottels.
Giet er water kokendheet water op.
Laat ongeveer 10-15 minuten trekken voordat je het drinkt.

*Vind je dit te veel werk?
Er is ook gedroogde rozenbottel te koop bij 
natuurvoedingswinkels om thee van te maken.

Dit recept ontwikkelde ik voor Rio Rosa Mosqueta

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.