Thee van lindebloesem , zelfgeplukt het lekkerst

Op weg naar mijn moestuin loop of rijd ik door een lindelaan. En op het ogenblik bloeien de lindes, de geur is echt heerlijk. Nou is het zo dat de linde ook behoort tot eetbare ‘plant’. In het voorjaar kun je de groene jonge bladeren en de schutbladeren van de nog niet bloeiende bloemen eten als sla. Nu de bloemen bloeien kun je de schutbladeren nog steeds eten maar dan gewokt als een soort spinazie. En de bloemen? Daar maak je eenvoudig een lekker drankje van. Thee van lindebloesem , zelfgepluk het lekkerst.

Zoals veel eetbare wilde planten en bloemen heeft ook de linde geneeskrachtige eigenschappen. De bekendste en ook wetenschappelijk bewezen effectief is het feit dat lindebloesem buikkrampen kan verminderen. Ook is lindebloesem een natuurlijk ontstekingsremmend middel. En het schijnt rustgevend te werken. Dus een kopje lindebloesemthee voor het slapen gaan is een prima idee. Wellicht ten overvloede maar ik schrijf het toch maar, geniet maar drink met mate. Dat geldt ook voor kruidenthee.

Juist omdat veel planten zoveel sterke (geneeskrachtige) eigenschappen bevatten is het van belang om te variëren en alles met mate te gebruiken. Dat geldt voor alle soorten (kruiden)thee.

De pluktijd van de bloesem is nu (juni). Je kunt de bloemetjes ook drogen (gewoon uitspreiden op een stuk keukenpapier en wachten totdat ze droog aanvoelen). Zo kun je een voorraadje eigen thee aanleggen en eventueel vermengen met een ander soort (kruiden)thee.

Thee van lindebloesem
Ingrediënten:

  • heet water
  • 3 vers geplukte bloemtrosjes (mag met schutblad)

Thee van lindebloesem
Bereiding:

Kook water. Doe de de bloemen in een groot theeglas. Giet het hete water erop en dek het glas af (dit houdt de meeste etherische oliën in de thee). Laat het geheel een minuut of vijf trekken en zeef dan de bloemetjes uit de thee. Je kunt natuurlijk ook een pot thee zetten. Dan voeg je meer bloemen toe en laat je het geheel ook een minuut of vijf trekken. Ook lekker met een heel klein beetje lindehoning.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.