Voeding en nachtrust gaan hand in hand

Slapen, we doen het ongeveer een derde van ons leven. Tenminste, dat is de bedoeling. We hebben die slaap namelijk hard nodig om te herstellen, de prikkels van de dag te verwerken en echt tot rust te komen. Maar steeds meer mensen krijgen te maken met slaapproblemen. Wat kun je dan doen?

Niet in slaap kunnen komen, niet door kunnen slapen, te licht of te kort slapen. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom deze problemen ontstaan. Natuurvoedingsadviseur en hormooncoach Myrthe Johansen  krijgt regelmatig vrouwen in haar praktijk die worstelen met vermoeidheid door slaapgebrek, de redenen zijn divers. Wat kun je doen?

Herkenbaar? Het kan helpen om je slaapgewoonten, of liever gezegd de ‘voor het slapen gaan’ gewoonten te bekijken.  Tot hoe laat kijk je tv, op je Ipad, telefoon of computer? Het blauwe licht hiervan remt namelijk de melatonine aanmaak en dat hebben we hard nodig voor een goede nachtrust.

Is je slaapkamer goed geventileerd? Een open raam en frisse lucht kunnen helpen om beter te slapen.
Hoe is het met je stress niveau voor het naar bed toe gaan? Niet alleen de dagelijkse stress kan een oorzaak zijn van een gebroken nacht maar ook sommige medicijnen wakkeren stress aan in het lichaam, denk bijvoorbeeld aan astma medicatie of Prednison; medicatie met corticosteroïden.

Oorzaken van een verstoorde nachtrust

Stress gebruikt waardevolle mineralen zoals magnesium dat van belang is voor een helende nachtrust. Het is dus goed om dat aan te vullen. En dat glaasje wijn voor het slapen gaan, helpt dat of werkt dat juist tegen? De alcohol helpt vaak wel om in slaap te komen maar zorgt er ook voor dat je weer wakker wordt. Je lever moet harder werken om de alcohol af te breken en dat houd je uit je slaap. Hetzelfde geldt voor late snacks of  drankjes zoals zwarte thee, koffie en frisdrank. Je lichaam moet dat dan nog verwerken en dat gaat vaak ten kosten van de slaapkwaliteit.

Voeding en nachtrust

Voeding en nachtrust gaan dus hand in hand. Het loont dan ook om naar je voedingspatroon te kijken. Bevatten die voldoende vitamines en mineralen die nodig zijn een goede nacht slaap? Magnesium kwam al even aan bod maar ook B vitamines (inclusief B12), vitamine D en C zijn van belang evenals ijzer, kalium en calcium. En dan is er nog een essentieel aminozuur dat super belangrijk is, L-tryptofaan. Aminozuren gebruikt ons lichaam om eiwitten op te bouwen. Essentieel wil zeggen dat ons lichaam dat niet zelf kan maar dat we het dus uit voeding moeten halen. Rijke bronnen van tryptofaan zijn ei, banaan, kalkoen, spirulina en haver. Tryptofaan is een voorloper van de hormonen serotonine en melatonine. En melatonine is het ultieme slaaphormoon.

En wat dacht je van kruiden en specerijen? Sommigen kunnen je namelijk ook uit je slaap houden, met name pittige specerijen zoals pepers. Maar gelukkig zijn er ook natuurlijke rustgevers. Met kamille, anijs en lavendel maak je in een handomdraai een heerlijk kopje plantaardige slaapmelk.

voeding en nachtrust

Ingrediënten voor 1 beker plantaardige slaapmelk:

  • 300 ml ongezoete havermelk
  • 1 el gedroogde kamillebloemetjes
  • 1 tl gedroogde lavendelbloemetjes
  • 1 sterretjes steranijs
  • Optioneel een theelepeltje honing of ahornsiroop

Bereidingswijze:

Doe de havermelk met de bloemetjes en het sterretje anijs in een steelpannetje. Zet op zacht vuur en doe de deksel op de pan. Laat het een kwartier trekken tegen de kook aan maar laat de melk niet koken. Giet de melk door een zeefje zodat de kruiden in het zeefje achterblijven. Duw even na zodat alle smaak in de melk terecht komt. Maak eventueel op smaak met een klein lepeltje honing of ahornsiroop. Ik vind havermelk behoorlijk zoet van zichzelf dus niet echt nodig, maar smaken verschillen ;).

Op een goede nachtrust! Welterusten.


Dit artikel is geschreven door natuurvoedingsadviseur en hormooncoach Myrthe Johansen van Simplifyyourlife.nl. Een van onze Better Health ambassadeurs en contributing editors, via deze link kun je alles over haar en onze andere editors lezen! Ook de receptfoto’s in dit artikel zijn gemaakt door Myrthe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.