Witlofsalade met rode biet en walnoten

Witlof is een groente die ik steeds meer ben gaan waarderen. Een groente die zijn naam eer aan doet. Hij bestaat uit wit loof zoals de groente in Belgie ook wordt genoemd, witloof. Een bittere groente die gaande weg de jaren steeds minder bitter is gaan smaken. Nou moet ik zeggen dat ik tegenwoordig altijd de biologische variant koop en daaraan kun je duidelijk verschil proeven. Deze smaakt namelijk echt naar witlof, subtiel bitter. Juist het bittere maakt dat het een groente is die goed combineert met zoet en romig zoals in deze soep. Witlofsalade met rode biet en walnoten is een lekkere combinatie omdat biet juist een zoete smaak. Ook de appel in deze salade zorgt voor een zoet/zuur accent.

In mijn optiek komen alle smaken samen in deze salade. Zout, zuur, zout, bitter en de mierikswortel geeft er een beetje pit aan.
Een lekkere ‘zin in de lente’ salade.

Ingrediënten voor de witlofsalade met rode biet en walnoten :

Voor de salade:

  • 4 stronkjes witlof
  • 1-2 rode bieten (gele kan ook, gekookt of ongekookt)
  • 2 augurken
  • 1 appel
  • handje walnoten
  • 1 ui
  • handje peterselie
  • scheutje citroensap

Voor de dressing:

  • 3 el volle Griekse of geitenyoghurt
  • 1 tl mayonaise
  • 2 tl gedroogde dille
  • 1 tl geraspte mierikswortel
  • eventueel nog wat (augurken) azijn
  • wat gemalen zwarte peper
  • snufje zout

Witlofsalade met rode biet en walnoten
bereidingswijze :

Maak allereerst de dressing door alle ingrediënten bij elkaar te voegen en goed te mengen. Mocht het nog wat te dik zijn kun je er een eetlepel augurkenazijn of appelciderazijn  aan toevoegen.

Snijd de stronkjes witlof in de lengte doormidden. Haal het harde stukje uit de kern van de witlof, deze is bitter. Snijd dan de witlof in de breedte in reepjes. Ik heb wat hele buitenste bladeren apart gehouden voor de opmaak van de salade. Dit hoeft natuurlijk niet. Doe de gesneden lof  in een schaal en besprenkel met een beetje citroensap. Witlof heeft de neiging om bruin te worden, de citroensap remt dit. Verdeel de appel in vieren en verwijder het klokhuis, snijd vervolgens in blokjes. De appel hoeft niet geschild te worden mits je een biologische appel gebruikt. Meng vervolgens de appel door de witlof.

Schil de biet en rasp deze julienne met een keukenmachine. Heb je die niet kun je ook kleine blokjes snijden van de biet. Houd de biet nog even apart. Pel de ui en snipper deze. Snijd ten slotte de augurken in kleine blokjes. Voeg die samen met de ui toe aan de witlof. Schep vervolgens de dressing erdoor.

Leg de salade op een schaal en verdeel de biet erover. De reden dat ik de biet apart houd, is dat wanneer je de biet ook toevoegt de salade roze wordt. Dat vond ik niet zo mooi voor de foto maar je kunt uiteraard de biet ook direct toevoegen. Hak de peterselie fijn en de walnoten grof en strooi die over de salade.

Eet smakelijk!

2 Comments

  1. Myrthe schreef:

    Hoi Martine,
    Dank je wel, erg lekker vind ik zelf. Je kunt er zowel gekookte als ongekookte bietjes voor gebruiken al vind ik in deze tijd van het jaar gekookt lekkerder.
    Groeten Myrthe

  2. Martine schreef:

    Hoi,

    Wat een verrassende combi Witlof & Biet! Begrijp ik het recept goed en gebruik je de Biet ongekookt?

    Groet,
    Martine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.