Zalige chocoladetaart met peer

Voor het jubileum nummer van LIEFKE magazine mocht ik weer een (h)eerlijk recept bedenken. Hoe kun je zo’n eerste verjaardag beter vieren dan met deze zalige chocoladetaart met peer? Zonder toegevoegde suikers en met alleen maar goeds? Afgelopen weekend bakte ik deze taart opnieuw voor de 16de verjaardag van zoonlief al is dit eigenlijk meer een favoriet van dochterlief.
(Zoonlief is meer van de ‘Mon Chou taart‘, dus die maakte ik ook met jam en kersen).

liefke taart brandende ster dichtbij

Ingrediënten voor de zalige chocoladetaart met peer:

  • 100 gr havermeel (vermalen havermout)
  • 5 el cacao
  • 100 gr amandelmeel
  • 200 gr verse of gedroogde dadels
  • 100 gram peer (1)
  • 2 tl (wijnsteen)bakpoeder
  • 4 flinke eetlepels kokosolie (of roomboter)
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 4 eieren
  • wat extra anijspoeder, kaneel en kardemom (naar smaak)
  • snufje zout
  • extra: een plak peer ter garnering

liefke taart ingredienten

Bereiding van de zalige chocoladetaart met peer:

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Als je gedroogde dadels gebruikt, week deze dan even in een schaaltje met heet water. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd de vrucht in kleine blokjes.

Meng in een kom de havermeel, amandelmeel, cacao, snuf zout, specerijen en het bakpoeder door elkaar. Doe de peer erbij en schud het om, zodat de stukjes peer bedekt zijn met een laagje van het meelmengsel.

Vervolgens doe je de eieren in een keukenmachine of blender. Heb je die niet? Gebruik dan een mixer.
Klop de eieren schuimig op. Laat de dadels, als je ze hebt geweekt, goed uitlekken.
‘Verse’ dadels (deze zijn semi gedroogd) kun je direct verwerken.
Als je een keukenmachine gebruikt, doe de dadels dan bij het opgeklopte ei, voeg er de kokosolie aan toe en meng alles totdat er een glad mengsel ontstaat.
Heb je geen keukenmachine? Snijd dan de dadels klein, voeg de kokosolie toe en pureer de dadels met behulp van een staafmixer. Het kokosolie-dadelmengsel voeg je vervolgens toe aan de eieren en dan mix je het geheel met de handmixer nog even goed door.

Voeg dan het dadelmengsel toe aan het meelmengsel en spatel het door elkaar, zodat er een mooi egaal beslag ontstaat. Vet vervolgens een springvorm (diameter 18 cm) in met een beetje kokosolie en stort het beslag hierin.
Snijd tenslotte een (niet te dikke) plak peer met klokhuis en steeltje (zodat je precies het midden van de peer hebt). Drapeer die op het beslag en zet het geheel 30 tot 40 minuten in de oven totdat de taart gaar is.

liefke taart overzicht

Fotografie: Yfke Metz

Dit recept is ontwikkelend voor LIEFKE magazine nummer 6 thema dankbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.