Eigenlijk heb ik altijd wel biologische winterpenen in huis van het najaar tot het voorjaar. Wortels zijn heel veelzijdig en gezond. Ik doe ze door de pastasaus, door een groentestoof, gebruik ze geraspt als rauwkost of verwerk ze door een soepje. Of zoals in dit geval als hoofdingrediënt van een wortelsoep. Als je wortels roostert of zachtjes stooft worden ze vaak nog zoeter. De gember benadrukt dit in deze soep. Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende effect.
750 gram winterpeen
2 uien
1 teen knoflook
5 centimeter verse gember
2 stengels sereh
1 liter groentebouillon
1 blik kokosmelk
chilipeper vlokken
1 eetlepel kokosolie
optioneel Griekse yoghurt,peterselie en een scheutje citroensap.
Pel de uien en snipper deze. Pel de teen knoflook en snijd in plakjes.
Verwarm de kokosolie in een pan met dikke bodem.
Fruit hierin de ui en knoflook met wat chilipeper vlokken.
Snijd de wortel in plakjes.
Schil de gember en snijd in kleine stukjes.
Voeg de gember en wortel toe aan de uien en knoflook en bak nog even aan.
Voeg dan een liter groentebouillon toe en vervolgens het blik kokosmelk.
Plet de sereh en voeg toe aan de soep.
Laat het geheel een minuut of 15-20 zachtjes doorkoken.
Haal dan de sereh uit de soep en pureer het geheel met een staafmixer.
Maak de soep op smaak met een scheutje citroensap en garneer met Griekse yoghurt en extra chilipeper.