Pure chocolade en sinaasappel vind ik een heerlijke combinatie.
Die twee komen samen in deze luxe cake.
Ik kies altijd voor puur (ook vanwege de gezonde eigenschappen van pure chocolade) maar je kunt de finishing touch natuurlijk maken met het soort chocolade van jouw keuze. Azijn verwacht je misschien niet in een recept voor cake maar juist deze zuren zorgen ervoor dat de bakingsoda zijn werk kan doen. Deze cake rijst hierdoor en zorgt voor een hele fijne structuur.
Het zure proef je niet meer terug.
Deze cake ziet er best luxe uit vind ik, maar hij is echt niet moeilijk om te maken.
Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte)
Doe eerst de speltmeel samen met cacao, zout, vanillepoeder, bakingsoda en de kokosbloesemsuiker in een kom. Roer vervolgens door elkaar. Smelt dan de roomboter of kokosolie in een klein pannetje.
Rasp ondertussen de sinaasappel(s).
Voeg vervolgens de azijn, plantaardige melk, gesmolten boter en het water toe aan kom en roer het geheel goed door met een spatel of houten lepel tot een glad beslag. Roer er tot slot de sinaasappelrasp doorheen.
Vet een cakeblik in met een beetje kokosolie. Of bekleed het blik met bakpapier.
Stort het beslag in de cakevorm en zet het geheel in de oven.
Bak de cake in ongeveer 30-45 minuten gaar. Laat de cake afkoelen.
Breek de chocolade in stukjes en doe het in een bakje van aardewerk. Zet het bakje vervolgens in een pannetje met water en verhit het geheel au bain marie. Er zijn ook hele handige metalen chocolade pannetjes die je in heet water kunt hangen. Voeg, wanneer de chocolade vloeibaar is, een theelepel kokosolie toe.
Giet dan de vloeibare chocolade over de afgekoelde cake.
Garneer eventueel met wat sinaasappelschilletjes.
(Maar een andere topping kan natuurlijk ook, denk aan kokos of amandelsnippers).