Sinds ik bietjes rooster vindt mijn hele gezin dit een heerlijke groente. Bietjes zijn super veelzijdig. Je kunt ze koken maar ook rauw verwerken door salades. Je kunt sap van bietjes maken (goed tegen een hoge bloeddruk) en ook het loof van bietjes is eetbaar.
Veel mensen kennen bietjes uit een pot, deze zijn vaak zuur van smaak. De vacuümverpakte die je in de supermarkt kunt kopen zijn vaak al gekookt. Ik koop altijd rauwe bietjes bij een biologische boer in de buurt. Je moet niet bang zijn voor vieze handen want de bietjes geven wel rood af tijdens het schillen ;).
Door bietjes te roosteren worden ze heerlijk zoet en behouden ze hun ‘bite’. Mijn favoriete recept met bietjes is deze lauwwarme salade met sinaasappel en geitenkaas.
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte)
Bekleed een bakblik met bakpapier.
Schil de bietjes met een dunschiller en snijd ze in stukken.
Spreid de bietjes over het bakblik en sprenkel er wat olie over.
Bestrooi met zout en peper. Zet de bietjes in het midden van de oven voor ongeveer 30 minuten.
Tussendoor af en toe even omscheppen.
Rooster de pitten in een droge koekenpan.
Schil de sinaasappels en verdeel ze in parten. Snijd de parten door midden.
Haal de bietjes uit de oven als ze beetgaar zijn.
Doe ze in een schaal en laat heel even afkoelen.
Meng vervolgens de sinaasappel erdoorheen.
Brokkel de geitenkaas erover, scheur de basilicum en verspreid die over de salade.
Stop als laatste de pitten uit over de salade.
Lauwwarm op zijn lekkerst!
*Het recept als bijgerecht is voor vier personen maar met z’n tweeën kan je dit recept ook als maaltijdsalade gebruiken.