Maanzaad zijn de zaadjes van de slaapbol of papaver. Nederlandse maanzaadjes zijn donkerblauw (en volgens sommigen de beste van de wereld). Wist je trouwens dat je in sommige landen geen papavers mag hebben in je tuin? Want sommige ,in het wild voorkomende, papavers bevatten een piepklein beetje verdovend middel. Maar maanzaad bevat vooral veel mineralen, super klein gezond zaadje dus.
De combinatie van citroen en maanzaad ken ik vooral van de muffins die je kunt kopen bij bijvoorbeeld Bagels&Beans. In het Engels klinkt het nog beter ‘lemon and poppyseed’. Ik houd van die combinatie. Eerder probeerde ik hun recept voor deze muffins te benaderen maar helaas kwam het niet echt in de buurt dus gooide ik het deze keer over een andere boeg. Ik maakte een cake met amandelmeel, kokosmeel, citroen en maanzaad. Lekker fris en toch met een zoete toon mede door de amandelmeel (en een beetje honing).
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Rasp de schil van de citroen en doe dit in een kom samen met de amandelmeel, kokosmeel, bakingsoda, snuf zout en vanillepoeder.
Pers de citroenen uit en vang het sap op.
Klop de eieren luchtig. Meng hier het citroensap,de honing en de kokosolie door.
Voeg dit mengsel toe aan de kom met het meelmengels en roer het goed door elkaar.
Roer tenslotte het maanzaad erdoor (je kunt ook wat maanzaad bovenop de cake strooien).
Bedek een cakeblik met bakpapier en stort het beslag hierin.
Bak de cake in ongeveer 25 minuten gaar.
Controleer de cake op gaarheid door met een satéprikker in de cake te prikken.
Wanneer deze er ‘droog’ uit komt is de cake gaar.
Zo niet dan verleng je de baktijd met vijf minuten en probeer je het opnieuw.
Laat de cake even rusten voordat je hem aansnijd. Afgekoeld vond ik hem het lekkerst :).