Spelt kende ik eigenlijk alleen van brood totdat ik een zakje speltkorrels tegen kwam. Het is één van de oudste graansoorten. Het graan bevat gluten maar in mindere mate dan tarwe daardoor is ook beter te verteren. Het bevat de mineralen, mangaan, ijzer, zink en silicium. Omdat er in onze eetgewoonte vooral tarwe wordt gebruikt loont het om te variëren. Zo kun je ook eens speltpasta proberen of brood van haver. Van de hele korrels maakte ik een maaltijdsalade met parelspelt.
Kook eerst de parelspelt volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking (ik kookte de korrels 25 minuten in een ruim water met een beetje zout). Giet dan af en laat uitlekken.
Pel de ui en knoflook en snipper ze fijn.
Verwarm vervolgens een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook.
Snijd de courgette in kleine blokjes en doe deze bij de glazige ui en knoflook.
Voeg dan de Italiaanse kruiden toe en schep het geheel nog even om.
Haal de pan van het vuur.
Snijd de tomaat in blokjes evenals de feta.
Voeg de tomaat en het courgette mengsel toe aan de parelspelt.
Besprenkel het geheel met olijfolie, citroensap, zout en peper op smaak.
Voeg de rucola toe en meng alles door elkaar of je kunt de salade in laagjes opbouwen met als tussenlaag de rucola voor een mooi effect. Bestrooi de salade met de feta en eventueel wat verse basilicum.
Lauwwarm het lekkerst.