Tomatensoep, ik ben er gek op. Je kunt er oneindig mee variëren.
Voor deze variant heb je maar een paar ingrediënten nodig.
Tomaten zijn rijk aan vitamine C, zink, calcium en ijzer en het antioxidant lycopeen. Hoe roder de tomaat hoe meer antioxidant. Geconcentreerde tomaat werkt tegen huidveroudering. Je kunt vaak op de (biologische) markt ‘overrijpe’ tomaten kopen in het seizoen. Deze zijn super geschikt om een lekker soepje van te maken. Door de rijpe tomaten in de oven te roosteren worden ze extra zoet en intens van smaak.
Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht).
Snijd de tomaten doormidden, grote tomaten in vieren. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat, op de schil (binnenkant naar boven). Bestrooi ze met zout, peper en besprenkel ze met olijfolie.
Verdeel vier tenen ongepelde knoflook tussen de tomaten.
Schuif de bakplaat in de oven en laat de tomaten een uur roosteren.
Verwarm het water met het bouillonblokje.
Haal na een uur de tomaten uit de oven. Laat de knoflooktenen een beetje afkoelen. Doe dan de tomaten in een keukenmachine of in een pan. Maak de knoflooktenen open en pers de zachte knoflook uit bij de tomaten. Voeg de hete bouillon toe. Meng het geheel met behulp van keukenmachine of staafmixer totdat er een gladde soep ontstaat. Als je de soep te dik vind doe je er wat water bij. Voeg dan de verse kruiden toe en meng deze er ook doorheen. Maak op smaak met zout, peper en balsamico azijn.
Wanneer je de kruiden hebt toegevoegd laat je de soep niet meer koken, dit gaat namelijk ten koste van de smaak (en werking) van de kruiden. Als laatste garneer je de soep met wat basilicum en oregano.
Deze soep kun je zowel koud als warm eten.
Aan de warme variant zou je nog wat room kunnen toevoegen, aan de koude piepklein gesneden blokjes komkommer. Lekkere zomerse soep!
1 Comment
Mmmmm lekker die ga ik uitproberen !