Gisteren had ik een gezellig barbecuefeestje om van alles en nog wat te vieren, een verjaardag, de lancering van het nieuwe nummer van LIEFKE magazine maar vooral ook om het leven en de zomer te vieren. Gewoon omdat het kan! Iedereen nam wat mee dus er was voedsel in overvloed. Nu ben ik natuurlijk erg gek op groenten en hebben we courgettes in overvloed dus maakte ik deze Marokkaanse groentespiesjes. Je moet op tijd met de voorbereidingen beginnen want de marinade moet echt de tijd hebben om in de groenten te trekken. ’s Morgens maken, ’s avonds eten. Dit recept is voor flink wat spiesjes (ligt er natuurlijk aan hoe groot je stokjes zijn die je gebruikt) als je met een groep gaat eten maar je kunt het recept natuurlijk makkelijk halveren als je het voor minder personen maakt.
Leg ongeveer 20 houten satéprikkers in een bak met water, dit voorkomt dat ze verbranden tijdens het barbecuen.
Borstels de champignons af en snijd ze in vieren (zodat je kwarten overhoudt).
Was de courgettes en snijd deze doormidden en in blokjes (niet te klein).
Doe hetzelfde met de paprika’s en de uien. Voor veelkleurige spieren is het leuk om bijvoorbeeld gele en groene courgettes te gebruiken, een oranje en rode paprika en een witte en rode ui.
Doe dan de olijfolie, het citroensap, de knoflook en alle droge kruiden/specerijen in een mengbeker.
Mix dit met de staafmixer goed door elkaar, net zolang de knoflook goed gehakt is.
Doe dan de verse kruiden (koriander en peterselie) erbij en mix het geheel tot een mooie groene marinade.
Je kunt alle groenten in een afsluitbare bak doen en dan goed vermengen met de marinade maar ik gebruik ook wel eens een plastic pedaalemmerzak waar ik de groenten en marinade indoen en het dan goed doorschud zodat de marinade overal kan komen zonder dat de groente beschadigd. Ze de groenten dan koel weg (groentela) tot gebruik. Laat minimaal 6 uur marineren maar liever nog langer.
Rijg de groenten dan om en om op de houten satéprikkers.
Paar minuten grillen op de barbecue en dan genieten van je Marokkaanse groentespies.
Door de marinade heb je geen sausje meer nodig, lekker gezond (en caloriearm) hapje van de barbecue.
Enjoy!
(Alleen een foto van de ongegrilde spiesjes, het eindresultaat was op voordat ik er erg in had ;))