Chocoladetaart met kokos en biet

Mijn lief was jarig en dus bakte ik verschillende taarten. Zo maakte ik een appelkruimeltaart, een sinaasappelgember taartje, op zijn verjaardag zelf de gezondere Mon Chou taart en ik bakte deze chocoladetaart met kokos en biet. Inmiddels zijn onze vrienden wel gewend dat ik groente in baksels verwerk en valt het ze over het algemeen niet tegen dus deze taart met biet werd ook enthousiast ontvangen. Zelfs de mannen die riepen dat ze geen bietjes lusten gingen overstag. Bietjes zorgen voor vezels en gezonde voedingsstoffen in deze taart. Hij bevat geen geraffineerde suikers en is uitsluitend gemaakt van biologische producten. De topping die ik heb gemaakt is uiteraard optioneel maar het geeft wel een tof effect door de knalroze kleur.

Ingrediënten voor de chocoladetaart met kokos en biet:

  • 225 gram dadels
  • 50 gram kokosrasp
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 grote biet
  • 50 gram cacaopoeder
  • 150 ml roomboter
  • 2 eieren
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • snufje zout
  • 1 tl vanillepoeder

Voor de topping:

  • 4 el roomkaas
  • 1/3 biet
  • klein beetje poedersuiker (ik maak dat door rietsuiker heel fijn te malen)
  • wat kokossnippers

bietentaart-geheel

Bereiding van de chocoladetaart met kokos en biet:

Kook de biet in ruim water gaar, dit duurt best lang. Reken bij de verse, grote biet op meer dan een half uur (je kunt ook gekookte bietjes gebruiken, deze zijn over het algemeen kleiner dus gebruik dan een hele voor de taart en een halve voor de topping).

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).

Als de biet gaar is haal je makkelijk het velletje eraf. Snijd dan 1/3 van de biet af en doe die in een bakje. Dit deel gebruik je later voor de topping. Smelt in een klein pannetje de roomboter.

Doe de dadels samen met 2/3 biet in een keukenmachine. Voeg dan de eieren toe en draai het geheel goed door tot een luchtig geheel. Giet er vervolgens de gesmolten (iets afgekoelde) boter bij.

Meng in een andere kom amandelmeel, kokosrasp, bakpoeder, vanillepoeder, snuf zout en cacao door elkaar. Giet het vloeibare bietenmengsel bij het meelmengsel en roer goed door elkaar zodat er een egaal beslag ontstaat.

Bekleed de bodem van een kleine springvorm (ongeveer met een diameter van 17 centimeter) met bakpapier en vet de randen in met roomboter of kokosolie. Stort het beslag in de springvorm en bak de taart in ongeveer een half uur totdat hij gaar is. Dit kun je controleren door er een houten satéprikker in te steken, als deze er ‘schoon’ uitkomt, is de taart gaar.

Laat de taart volledig afkoelen voordat je de topping aanbrengt. Maak de topping door de biet te pureren met een staafmixer en dit te vermengen met roomkaas en een beetje poedersuiker. Verdeel de topping over de taart en bestrooi met wat kokossnippers.

puntje-taart

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.