Na een feestelijke decembermaand, waarin we vaak toch net anders eten dan gewoonlijk (denk aan de pepernoten, marsepein, kerstdiners, oliebollen en appelflappen) heb ik in januari altijd de behoefte om weer gezonder te eten. Deze mungbonensoep is een super gezonde soep. Muntbonen koop je bij de natuurvoedingswinkels. Het zijn kleine groene boontjes/zaden die uitgroeien tot taugé als je ze laat kiemen. Deze bonen zijn licht verteerbaar, rijk aan eiwitten, kalium (wat zorgt voor een goede werking van het hart en bloedvaten), vezels,vitamine B, en mineralen. Gekiemde mungbonen ontwikkelen een enorme hoeveelheid vitamine C. Deze boon staat ook wel bekend als ‘detoxboon’. Door kurkuma, gember en komijn toe te voegen aan de soep worden de mungbonen nog lichter verteerbaar. Een goed begin van het nieuwe jaar!
Laat de bonen, ruim voor het bereiden, weken in water. Weken zorgt ervoor dat het kiemproces op gang komt en worden de bonen nog gezonder. Ook hoef je ze daardoor minder lang te koken.
Kook de bonen ongeveer een half uur in water met eventueel een stukje combi (zeewier). Giet de bonen dan af en gooi het kookwater weg.
Schil de gember en rasp deze. Haal de zaadlijsten uit de rode peper en snijd deze in kleine stukjes.
Verwarm de ghee of kokosolie in een pan met dikke bodem en bak de komijn, kurkuma en venkelzaadjes even kort aan. Voeg vervolgens de gember en peper toe en bak het geheel nog een paar minuten op laag vuur. Giet vervolgens de groentebouillon erbij en voeg de bonen toe.
Laat het geheel dan nog een minuut of tien zachtjes doorkoken.
Garneer de soep met wat verse koriander als je dat lekker vindt.
Wens je een heel mooi en gezond nieuwjaar!
2 Comments
Wat fijn om te lezen Gerda! Heel graag gedaan, geniet ervan!
Heb de soep gemaakt en die is echt heel lekker.Bedankt voor het heerlijke recept.