Ook al verlang ik best naar het voorjaar en de daarbij horende frisse groene blaadjes toch heeft kool ook zo zijn charme. Rode kool is prachtig van kleur en leent zich super goed voor een lekkere salade. Wel zorg ik er altijd voor dat ik de kool eerst ‘masseer’ met zout om het beter verteerbaar te maken. Ook laat ik de dressing lekker een uurtje (of meer) intrekken zodat de zuren ook alvast hun werk kunnen doen.
Wel zo fijn voor onze darmen want anders ligt je maaltje kool zwaar op de maag.
Deze rode kool salade met sinaasappel is een klein feestje op je bord.
Voor de salade:
Voor de dressing:
Rasp allereerst de rode kool (of snijd heel fijn) en doe deze in een vergiet.
Voeg dan het zout toe en masseer de kool totdat deze vocht begint los te laten.
Kneed nog even door en laat dan rusten.
Maak vervolgens de dressing door de sinaasappel uit te persen.
Snijd de (lente) uit in kleine stukjes.
Pel het teentje knoflook en pers deze uit boven het sinaasappelsap.
Klop de mosterd hier doorheen en voeg druppelsgewijs de olijfolie toe en klop het geheel tot een dressing.
Maak op smaak met peper en zout. Voeg dan de ui toe.
Spoel de kool af en knijp het goed uit.
Doe de kool in een kom (of weckpot) en voeg de dressing toe.
Schep of schud het geheel even om en dek dan de salade af en laat een tijdje staan.
Pel ondertussen de sinaasappels en verwijder zoveel mogelijk de witte vliesjes van de vrucht.
Verdeel dan de partjes in stukjes.
Rooster vervolgens de pompoenpitten kort in een droge koekenpan.
Schep de rode kool uit op een bord of schaal, verdeel de sinaasappel erover en bestrooi tot slot met de pompoenpitten. Fleurig feestje op je bord. Eet smakelijk!