Hoewel het van de week al echt lente was en ik droomde over fris groene salades met voorjaarsgroenten is de temperatuur inmiddels alweer flink gedaald. Dus maakte ik toch maar weer wat winterse kost.
Het is uiteindelijk een behoorlijk zonnig gerecht geworden door de toevoeging van gele kruiden en ananas. Deze zuurkooltaart met kerrie, kurkuma en rozijnen is ook nog eens super makkelijk te maken.
Zuurkool is een gefermenteerd product, witte kool die door een specifiek verrottingsproces super gezond wordt. Zo bevat zuurkool veel vitamine C en dat is goed voor je weerstand. Fermenteren zorgt er ook voor dat er melkzuurbacteriën ontstaan die goed zijn voor je darmflora, ook de vezels die zuurkool bevat zijn gezond voor je darmen.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Pel de ui en snijd deze in stukjes. Verwarm een beetje olie in een koekenpan en bak hierin de ui glazig.
Voeg dan de kerrie en kurkuma toe en fruit deze nog even mee.
Laat de zuurkool uitlekken en doe die vervolgens bij het uienmengsel. Warm even goed door.
Maak de ananas schoon en snijd in kleine blokjes. Voeg deze samen met een handje rozijnen toe aan het zuurkoolmengsel. Giet dan de room erbij, maal wat verse zwarte peper erboven en laat het zachtjes door warmen.
Breek de eieren en klop ze los.
Vet een bakvorm (ik gebruik zelf een vierkante vorm) in met een beetje olijfolie. Verdeel de acht plakjes filodeeg over de vorm. Stort dan het zuurkool mengsel in de bakvorm. Bestrooi het geheel met de kaas en giet er het losgeklopte ei gelijkmatig overheen. Verdeel vervolgens de pitten over de taart. Bestrijk de randen van het filodeeg met een beetje olijfolie.
Bak de zuurkooltaart met kerrie, kurkuma en rozijnen in ongeveer een half uur mooi goudbruin.
Snijd er punten (of vierkantjes van) en genieten maar!