Mijn reis naar Japan heeft me op vele gebieden geïnspireerd en zeker op het gebied van voeding. De Japanse keuken is van origine heel gezond. Niet voor niets staat Japan bekend als een van de gezondste landen ter wereld. Op Okinawa, een Japans eiland, zijn er zelfs meer honderdplussers per honderdduizend inwoners dan waar ook ter wereld. In de Japanse keuken wordt onder andere gebruik gemaakt van Matcha. Deze groene thee is van hele goede kwaliteit en wordt op een bijzondere manier verbouwd en bewerkt tot een fijn groen poeder. Ik kom hier later nog eens uitgebreid op terug. Van Matcha poeder kun je met behulp van water tussen de 60-70 graden een heerlijk kopje thee maken maar je kunt het poeder ook anders verwerken. Ik maakte er Matcha (groene thee) kwarktaart van. Zonder bakken!
Voor de bodem:
Voor de topping:
Doe de dadels en abrikozen samen met de kokosolie in de keukenmachine en maal het fijn. Voeg dan de walnoten toe samen met het amandelmeel en een snufje zout. Vermeng het tot een plakkerig kruimelig geheel. Bekleed de bodem een kleine springvorm (ik gebruikte een vorm met een diameter van 18 centimeter) met bakpapier en klem de ring erop vast. Doe het ‘deeg’ in de vorm en druk het aan. Dat gaat het best met vochtige handen, het is namelijk wat plakkerig. Strijk het daarna glad met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem in de koelkast.
Week de gelatine in een bakje met koud water. Verwarm de slagroom op een zacht vuur (niet laten koken). Doe de kwark in een kom en voeg de honing toe. Mix met een handmixer de honing door de kwark. Voeg dan de Matcha poeder toe terwijl je het erdoor blijft mixer totdat het een egaal groen geheel is. Proef de kwark of je het zoet en ‘Matcha’ genoeg vindt. Voeg eventueel nog wat honing en/of Matcha poeder toe.
Los de gelatine op in de warme slagroom. Mix dan de slagroom in een dun straaltje door de kwark. Haal de vorm uit de koelkast. Stort vervolgens het kwarkmengsel op de bodem en laat de taart een paar uur opstijven. Wanneer de taart opgesteven is snijd je een paar aardbeien in plakjes en garneer je de taart hiermee.