Laatst kocht ik amandelyoghurt bij EkoPlaza van Abbot Kinney’s. Een bio/organic/dairy-free/vegan yoghurt. Niet dat ik geen ‘gewone’ yoghurt eet maar ik was gewoon nieuwsgierig naar de plantaardige variant. Ik moet zeggen dat ik een beetje moest wennen aan de smaak omdat biologisch volle (Griekse) yoghurt toch echt anders smaakt maar het is zeker een fijne vervanging als je volledig vegan eet. Toen ik niet wist wat te doen met de twee rijpe avocado’s op de fruitschaal bracht het (prachtige) kookboek van The Green Kitchen Travels uitkomst. Het inspireerde me om er een vegan soepje te maken. Ik past het originele recept dus een beetje aan. Zomerse koude avocadosoep. Lekker romig en voedzaam lunchsoepje of voorafje.
Avocado’s zijn echte vitamine bommetjes en bevatten ook veel mineralen. Ook zijn ze een bron van gezonde vetten zoals omega 3, 6 en 9. Wat ook bijzonder is dat deze vruchten veel vitamine D bevatten. Kortom genoeg gezonde redenen om deze zomerse koude avocadosoep te proberen.
Doe 250 ml amandelyoghurt in een maatbeker. Halveer de avocado’s en lepel het vruchtvlees eruit. Voeg dit toe aan de yoghurt samen met de citroensap en rasp. Pel de ui en snijd deze door midden. Snijd een helft in stukjes en doe deze ook in de maatbeker samen met de koriander, dille, tabasco en het zout. Pureer het geheel met een staafmixer. Voeg dan 250 ml water toe en meng het geheel weer door elkaar. Maak af op smaak met eventueel wat extra zout, dille, koriander, citroen en/of tabasco. Zet de maatbeker dan in de koelkast tot serveren.
Rooster het handje pompoenpitten in een droge koekenpan. Snipper de andere helft van de ui zeer fijn.
Giet de soep in kommen. Garneer met de gesnipperde ui, pompoenpitten, koriander en dille. Ik heb eetbare viooltjes in de tuin staan (net als de dille en koriander) dus die heb ik ook toegevoegd.
Als laatste druppel je er wat olijfolie over. Eet smakelijk!
Is het geen plaatje?
*mocht je niet van tabasco houden kun je deze ook weglaten vervangen door wat vers gemalen peper.