Je kunt snel hummus maken of lekker slow. Deze keer een recept voor snelle hummus met kurkuma en kerrie. Makkelijk met biologische kikkererwten uit een pot. Als je peulvruchten uit pot gebruikt is het goed om even op de ingrediënten lijst te kijken of er ook suiker aan je peulvruchten is toegevoegd want dat gebeurt nogal eens. De kikkererwten die ik gebruik bevatten alleen de erwten en wat zeezout (van het kookvocht waar ze in worden gekookt neem ik aan). De neutrale nootachtig smaak van kikkererwten laten zich goed combineren met allerlei specerijen.
Ik gebruik kurkuma vanwege de krachtige eigenschappen van de geelwortel. In combinatie met pittige kerrie krijgt je een prachtige intense gele kleur aan je smeersel. Een snufje zwarte peper schijnt ervoor te zorgen dat de curcumine beter opgenomen kan worden door het lichaam. Curcumine is ontstekingsremmend, een sterke antioxidant en antibacterieel.
Giet de kikkererwten af maar bewaar wat van het vocht.
Pel de knoflook en pers de citroen uit.
Doe vervolgens de erwten met de knoflook, kurkuma, komijn, kerrie en het ‘uitlekvocht’ in de kom van de keukenmachine of blender. Voeg dan de helft van het citroensap toe. Mocht je (net als ik) gek zijn op citroen dan kun je al het sap eraan toevoegen maar bedenk wel dat de ene citroen de ander niet is qua zuurheid. Zet de machine aan totdat het een egaal mengsel is geworden. Druppel dan de olijfolie erbij terwijl je de machine laat draaien. Als het fijn genoeg is voeg je naar smaak wat peper en zout toe. Mocht de hummus nog te dik zijn naar je zin kun je er nog wat olijfolie of vocht aan toe voegen.
Schep de hummus in een mooi schaaltje en serveer met een snufje paprikapoeder (of zwarte peper) en wat druppels olijfolie. Ready! Bewaar de hummus in de koelkast (ongeveer een week houdbaar).