Cheesecake oftewel ‘gebakken kaas’ taart stond nog op mijn ’to-bake lijstje’. Nou ben ik eigenlijk meer fan van de gezonde no-bake kwarktaart maar het leek me gewoon wel eens leuk om het anders dan anders te doen. Het moest natuurlijk wel een ‘verantwoorde’ variant worden. Het werd uiteindelijk een gebakken kwarktaart met frambozen en citroen. De bodem maakte ik van havermout, zonnebloempitten en dadels. Je kunt deze taart dus ook prima als ontbijt eten en dat deden we dan ook. Omdat er altijd wel een reden is om iets te vieren en taart te eten!
Voor de bodem:
Voor de vulling:
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht)
Ontpit de dadels. Doe de havermout en de zonnebloempitten in een keukenmachine (of blender).
Maal dit tot er een soort meel ontstaat doe dan de dadels erbij met de kokosolie en een snufje zout.
Meng dan totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Bekleed een springvorm van 20 cm doorsnede met bakpapier en verdeel het kruimeldeeg hierover. Duw het deeg aan met behulp van een eetlepel zodat het overal even dik is.
Rasp dan de schil van de citroen en pers de vrucht uit. Doe dan de kwark in de kom van de keukenmachine (of in een mengkom) en doe daar de gepelde banaan, rijststroop, het vanillepoeder en sap van de halve citroen bij. Meng dit goed door elkaar zodat er een egaal kwarkmengsel ontstaat. Proef dan of de smaak goed is en voeg eventueel nog wat extra rijststroop of citroen toe. Breek de eieren boven het mengsel en mix nog even goed door.Voeg dan het kokosmeel, tapiocameel, en kokosrasp toe terwijl je de machine laat draaien. Tenslotte roer je de citroenrasp door het kwarkmengsel heen. Stort de vulling op de bodem en verdeel de frambozen erover.
Zet de taart in de oven en bak deze in ongeveer 45 minuten gaar. Let wel op dat hij niet te donker wordt.
Als de taart stevig aanvoelt is hij gaar. Laat de taart vervolgens helemaal afkoelen en zet hem een paar uur in de koelkast. Volledig afgekoeld is hij namelijk het lekkerst.