Bietjes zijn het hele jaar verkrijgbaar. De knollen zitten vol met vitamines, mineralen en andere stofjes die lief zijn voor je lijf en passen. Ik ontwikkelde dit recept voor de online versie van LIEFKE magazine, thema LIEFDE.
In de salade van rode bieten en winterpostelein combineren we rauwe biet met gekookte, omdat in rauwe bietjes meer gezonde voedingsstoffen behouden blijven. Ook maken we gebruik van karwijzaad, dat licht naar anijs smaakt en zacht is voor je buik. Karwij lijkt een beetje op komijn, hetzij meer gebogen en sterker van smaak.
Ingrediënten voor de salade van rode bieten en winterpostelein:
Doe twee bieten in een pan met water, zodat deze net onder staan en kook ze in ongeveer een half uur beetgaar. Laat ze vervolgens iets afkoelen.
De overgebleven biet kun je ondertussen schillen en raspen.
Maak dan alvast de dressing, door eerst de karwijzaadjes te kneuzen met behulp van een vijzel. Klop daarna de azijn door de olie en voeg een beetje zout en peper naar smaak toe. Voeg de gekneusde zaadjes toe en meng door elkaar.
Pel de ui en snijd in dunne ringetjes.
Meng deze met de geraspte biet en de dressing.
Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd deze in kleine blokjes.
Schil en snijd de iets afgekoelde bieten in dunne plakjes en verdeel deze over een schaal (je kunt de borden ook apart opmaken).
Verdeel de blaadjes postelein er over, samen met de appel en leg het geraspte bietenmengsel erop. Bestrooi vervolgens met de gehakte walnoten.
Optioneel kun je ook nog geitenkaas toevoegen.
Eet smakelijk!
Dit recept verscheen in de online editie van LIEFKE magazine nummer 7 thema LIEFDE en werd gebruikt in de Dummy voor de print. LIEFKE magazine verschijnt op 21 december 2017 voor het eerst in de winkel en verschijnt per kwartaal.
Fotografie: Yfke Metz
Model: Myrthe Johansen 😉