Wat is jouw favoriete ontbijt? Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het antwoord op die vraag heel lastig vind. Het is maar net waar ik ’s morgens zin in heb en tijd voor wil maken. In de herfst en winter staat een warm ontbijt wel bovenaan mijn lijstje en dan vaak in combinatie met havermout. Je kunt natuurlijk havermoutpap koken, of een bananenbrood met havermout maken maar ik maak ook regelmatig pannenkoeken. Kleine luchtige ontbijtpannenkoekjes van boekweit of juist deze grote havermout pannenkoeken met peer. Want op dit moment zijn de peren op z’n best (vind ik dan).
Het recept is voor twee pannenkoeken. Deze kun je natuurlijk allebei opeten maar meestal heb ik er aan een wel genoeg. Een rijpe banaan toevoegen aan het beslag kan ook en is ook heel lekker. Net zoals het niet dat je kunt variëren met noten, zaden, pitten en fruit.
Doe de havermout met melk, het ei en een snufje zout in een kom. Meng het geheel met de staafmixer tot een mooi pannenkoekenbeslag. Roer de kaneel en kardemom erdoor. Laat het beslag een paar minuten staan. Doordat de havermout de melk op gaat nemen krijg je dan een wat dikker beslag.
Schil de peer en snijd deze in stukjes. Rooster pitten even in een droge koekenpan zodat ze knapperig zijn.
Verwarm in een koekenpan een beetje kokosolie en schep de helft van het beslag in de pan als deze heet is.
Als de bovenkant van de pannenkoek ‘droog’ is keer je hem om.
Herhaal dit zodat je twee pannenkoeken hebt.
Verdeel de peer over de pannenkoek en bestrooi met de zaden, pitten en/of noten en schenk er ten slotte nog een klein beetje ahornsiroop overheen.
Op de foto zie je zwart sesamzaad en pompoenpitten maar ik vind deze pannenkoeken ook heel lekker met walnoten.