Het is inmiddels zo ongeveer een sport geworden om baksels te bedenken met een groente als verborgen ingrediënt. Wortels, courgette of zoals deze keer weer eens bieten. Er staan al twee baksels met biet op de site deze chocoladetaart met biet en deze bietenmuffins. Bieten combineren zoals je ziet goed met chocolade. Deze bietenbrownies van hazelnootmeel zijn dus de derde variatie met chocolade.
Bieten zijn een dankbare groente waar je van alles mee kunt maken. Ze combineren met zowel hartig als zoet en doen het heel goed in de combinatie met noten. Vandaar dat ik deze keer hazelnootmeel gebruikte. Hazelnootmeel is net als amandelmeel niets anders dan gemalen noten. Als decoratie smolt ik een beetje hele pure chocolade en goot die over de brownies. Ook strooide ik wat bessenpoeder over het baksel. Dit geeft een klein zuurtje en de kleur is een mooi detail. Maar zonder kan natuurlijk ook prima.
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).
Wanneer je rauwe bieten gebruikt kook je eerst de bieten. Je kunt ook biologische gekookte bietjes kopen, deze zijn het hele jaar verkrijgbaar bij de supermarkt. Je vindt ze bij de groenteafdeling in een vacuüm verpakking. Wanneer je voorgekookte bietjes gebruikt is het wel van belang dat je ze goed laat uitlekken. Deze bietjes zijn namelijk vaak wat vochtiger dan verse bieten die je zelf kookt.
Meng het hazelnootmeel met de cacao en een snuf zout in een mengkom.
Doe de dadels samen met de vanille-essence in een keukenmachine of blender en hak ze fijn. Voeg dan de eieren toe en blend nog even mee. Smelt de kokosolie maar laat het niet heet worden (anders stollen de eieren als je het toevoegt). Snijd de bieten in stukjes. Giet dan de kokosolie bij het mengsel, voeg de bieten toe en meng alles goed door elkaar. Wanneer het een egaal geheel is giet je het in de mengkom met het meelmengsel. Mix het geheel door elkaar met een handmixer. Voeg dan de appelazijn en de bakingsoda toe en mix nog even kort door.
Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownie in ongeveer 35 minuten gaar op 160 graden (check even na 30 minuten, alle ovens zijn anders).
Na het afkoelen kun je een 35 gram pure chocolade au-bain-marie smelten en dit over de brownie gieten. En/of de brownie bestrooien met bessenpoeder. Hiermee kun je natuurlijk variëren. Granaatappelpitjes zijn bijvoorbeeld ook een lekkere combinatie. Zet de brownie ,na het begieten met de chocolade, in de koelkast zodat de chocolade weer hard kan worden.
*Berryguard is een poeder gemaakt van gedroogde aroniabessen, rozenbottel en hibiscus, ik bestelde het bij Pit&Pit