Het is geen geheim dat ik dol ben op soep. Je kunt het van alle groenten maken. Een van mijn favorieten soepen is tomatensoep. En dan het liefst van verse, zongerijpte tomaten. Maar helaas is het nog hartje winter dus maakte ik deze keer makkelijke Italiaanse tomatensoep van tomaten uit blik. Met maar een paar ingrediënten heb je binnen een half uur een heerlijke pan soep. Het is genoeg voor 4 koppen. En je kunt een restant soep gerust een dag koel bewaren. Ook in dit recept gebruik ik alleen biologische producten. Buiten het feit dat het beter is voor het milieu en de gezondheid, zijn biologische tomatenblokjes ook zoveel smakelijker.
Pel de ui en knoflook en snijd die in stukjes. Was de bleekselderij en wortel en snijd deze ook in stukjes. Verwarm een scheutje olijfolie op middelwarm vuur en fruit hierin de ui, bleekselderij en ui. Bak het geheel een minuut of vijf. Voeg dan de knoflook en de tomatenblokjes toe. Schep even om en voeg de kruiden toe. Giet dan de bouillon erbij en laat het geheel een minuut of twintig zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Als de wortel gaar is kan de soep met behulp van een staafmixer gepureerd worden. Van mij hoeft dat nooit zo erg fijn. Maak op smaak met een beetje peper en/of zout. Lekker met een lepeltje Crème fraîche en wat verse basilicum, een lepeltje pesto of wat extra druppels olijfolie.
Of zoals ik deed, een geroosterd stukje stokbrood met pesto, crème fraîche en verse basilicum. Maar ook lekker met extra vulling zoals een restje zilvervliesrijst of wat quinoa.