Soms zijn er van die dagen dat we laat eten omdat dochterlief voetbaltraining heeft en ik dan een yogales volg. Super effectief want dan kan ik haar naar training brengen, yogales volgen en dochterlief weer ophalen. Het houdt wel in dat er pas na zevenen gegeten wordt. Op deze dagen maak ik vaak iets dat, of heel snel opgewarmd kan worden, of dat lauwwarm gegeten kan worden. Lauwwarme bietensalade met appel en granen is daar een goed voorbeeld van. Ik gebruik als vulling voor deze salade een mix van bulgur, quinoa en gierst.
Bulgur is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken. Quinoa is geen graan maar een pseudo graan, glutenvrij en een mooie bron van eiwitten. Gierst is een kleine graansoort, glutenvrij en bevat ook tal van mooie voedingsstoffen. Je kunt dit recept natuurlijk ook maken met enkel bulgur, quinoa of gierst.
Begin met het koken van de bieten. Dit doe je door de bieten ongeschild in een pan met water in ongeveer een half uur beetgaar te koken. De kooktijd van bieten wil nog wel eens verschillen dus kijk na een half uur of ze gaar genoeg zijn door er in te prikken met een vork. Je kunt ook voorgekookte bieten kopen, minder lekker maar ook minder werk.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes. Meng vervolgens de appel met de kaneel en schud goed om.
Rooster de pompoenpitten even in een droge koekenpan. Zet ze daarna weg tot gebruik.
Kook de (pseudo) granen volgens de aanwijzing op de verpakking met een beetje zout. Dit is meestal een minuut of 15. Verwarm ondertussen de roomboter in een koekenpan en bak hierin de stukjes appel. Terwijl je de appel bakt totdat deze wat zachter is geworden schil je de bieten. Snijd deze vervolgens in blokjes.
Meng dan de bieten met de appel door de granen in een grote schaal. Voeg wat walnootolie en citroensap toe samen met wat versgemalen peper. Schep even om. Verkruimel de feta boven de salade en strooi de walnoten en pompoenpitten eroverheen. Ik vind het deze salade heel lekker met wat balsamico crème (of een goede dikke balsamico azijn) en wat verse basilicum.
Deze salade is ook koud heel erg lekker, het restje eet je de volgende dag als lunch (als je tenminste iets overhoudt ;))
*het mengsel van de drie ‘granen’ kocht ik bij EkoPlaza.
Je kunt ook kiezen voor enkel glutenvrije granen, beperk je dan tot quinoa en gierst.