Maaltijdsoepen, ik ben er gek op. Ook omdat je een soep, mijn inziens, altijd kunt eten. Sommige soepen zijn zelfs geschikt als ontbijt. Maar ook kun je soepen mooi meenemen als een stevige lunch in een goede thermosfles. Groenten eten hoeft echt niet moeilijk te zijn. Het mooiste vind ik het als alle delen van de plant deel uit maken van een soep, peulvruchten geven een soep ´body´. In deze soep komt het allemaal aan bod, de driegeleding en bonen. Zwarte bonensoep maaltijdsoep, regelmatig op tafel in huize Johansen.
De driegelding van een plant houdt in dat er wortel, blad-stengel en bloem-vruchtgroente gebruikt worden. Dat maakt dat het een voedende soep is voor het hele lichaam. Voor Hofweb schreef ik een blog over de driegeleding dat vind je hier. Er staan ontzettend veel soep recepten op de site, dit is de meest bekeken: Courgette-tomatensoep Italiaanse stijl – Simplify Your Life
Pel de ui en knoflook en snipper deze. Snijd de wortel in blokjes en de prei in ringen. Schil de zoete aardappel en snijd deze ook in blokjes.
Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui totdat deze glazige is. Voeg dan de prei, winterwortel, zoete aardappel, knoflook en specerijen toe. Bak nog even door terwijl je het goed omschept. Giet vervolgens het water (of de bouillon) bij de groenten en voeg de tomatenblokjes toe. Laat het geheel een minuut of tien koken. Doe er dan de gekookte zwarte bonen bij. Laat het vervolgens nog tien minuten koken. Proef vervolgens of de wortel gaar is.
Als de wortel gaar is kun je de soep afmaken op smaak door er wat mais en citroensap aan toe te voegen (en eventueel nog wat peper en/of zout). Je kunt de soep zo eten of je kunt een deel pureren met de staafmixer. Ik deed het laatste en voegde er op het laatst nog wat mais, rode peper en verse peterselie aan toe.