‘ Basische paprikasoep ?’ hoor ik je denken. Ja inderdaad. Basische paprikasoep met tomaat en aardappel . In het kader van mijn opleiding tot natuurvoedingsadviseur moeten we als student twee weken lang een zuur-base kuur volgen.
Het zuur-base voedingspatroon is een voedingspatroon dat uitgaat van een natuurlijk evenwicht in het lichaam, die tussen zuur en base. Het is namelijk zo dat sommige voedingsmiddelen verzurend en andere neutraliserend werken in ons lijf. Zuren kan ons lichaam zelf aanmaken (denk aan maagzuur) maar base niet. Die kun je toevoegen door middel van voeding. Over het algemeen eten we te veel verzurende levensmiddelen. Dat heeft als gevolg dat cellen niet meer goed kunnen functioneren en er steeds meer afvalstoffen worden opgeslagen met alle gevolgen van dien. Er wordt aangenomen dat verzuring de basis vormt van de meeste welvaartsziekten.
Om goed te kunnen adviseren over zuur-base kun je het maar het beste zelf ondergaan en dus sloeg ik aan het ‘kuren’ gesteund door mijn studie maatje Elske. Over het algemeen kun je zeggen dat alle vruchten en groenten basevormend zijn. Verder behoren tot de basevormende producten: paddestoelen, kruidenthee, groene- en witte thee, goede plantaardige vetten en natuurdesembrood.
Deze soep (basis recept van AlkaVitea) paste ik een beetje aan en maakte ik voor een lunchafspraak met een vriendin. Eigenijk zouden we buiten de deur eten maar ach, waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan ;). Eerder maakte ik al een hele lekkere paprikasoep daar zitten kikkererwten in en die voor deze kuur minder geschikt is omdat die verzurend werken. (Kikkererwten zijn wel heel gezond en een prachtige bron van eiwitten.) Maar dit soepje of deze zijn ook basisch.
Het recept voor deze soep is voor 3-4 personen.
Verwarm de oven voor op 180-200 graden. Snijd de drie ‘gewone’ paprika’s in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met de snijkant naar beneden en gril ze 20 tot 30 minuten totdat er donkere blazen op de paprika ontstaan. Laat ze dan even afkoelen.
Pel de ui en knoflook en snipper deze fijn. Snijd de prei in halve ringen. Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit de ui en prei op zacht vuur. Schil de aardappels en snijd in niet te grote stukken. Giet de bouillon in de pan bij het ui-prei mengsel en voeg de knoflook en aardappels toe. Kook de aardappels in een minuut of 15 gaar.
Trek het velletje van de geroosterde paprika’s. Snijd de tomaten in kwarten en de punt paprika in stukjes. Voeg deze groenten samen met de gedroogde kruiden toe aan de soep en breng nog even kort aan de kook. Pureer vervolgens met een staafmixer tot een mooi geheel. Maak de soep op smaak met de citroensap, chilipeper en tamari. Serveer met verse basilicum (of kiemen).
Eet smakelijk!
* Je kunt ook 4 paprika’s grillen maar ik koos ervoor om een zoete puntparika toe te voegen voor de smaak en voor wat extra vezels van het velletje.