Ik kan het niet laten om steeds weer een zoet baksel te bedenken waarin groente is verwerkt. Of zoals in dit geval peulvruchten. Bananenbrood met witte bonen en sesamzaad . Eerder maakte ik al citroentaart met boterbonen en brownies met zwarte bonen. Dit keer gebruikte ik ook geen zoetmiddel. Alleen abrikozen en bananen (want anders is het geen bananenbrood:)). Abrikozen zijn zoet en bevatten mooie vezels, net als het beetje kokos en de sinaasappelrasp dat ik toevoegde. En samen met amandelmeel gebruikte ik ook kamutmeel. Kamut is een oude graan soort die oorspronkelijk uit Egypte komt. Het bevat gluten dus als je liever een glutenvrije variant wilt maken dan zou je bijvoorbeeld volkoren rijstmeel kunnen gebruiken.
Zoals gewoonlijk gebruikte ik uitsluitend biologische ingrediënten.
Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht)
Doe eerst de bananen, eieren, witte bonen en abrikozen in de mengkom van de keukenmachine. Meng vervolgens alles door elkaar tot een glad geheel. Schep in een andere kom de kamutmeel, amandelmeel, wijnsteenbakpoeder, kaneel, kardemom en een snuf zout door elkaar. Smelt ondertussen de kokosolie (40 gram is ongeveer twee flinke eetlepels). Voeg dan het bananenmengsel toe aan het meelmengsel en mix het door elkaar met een handmixer. Schenk tijdens het mixen de kokosolie erbij, voeg ook de sinaasappelrasp toe. Tenslotte de bakingsoda en de citroensap toevoegen samen met een eetlepel sesamzaad. Mix nog even kort door. Bakingsoda reageert met zuur. Daarom voeg ik altijd citroensap of appelciderazijn toe als ik bakingsoda gebruik. Kort doorkloppen is belangrijk, als je namelijk te lang doorklopt klop je de lucht er weer uit.
Stort het beslag in een cakevorm die je hebt bekleed met bakpapier. Bestrooi de bovenkant met nog een eetlepel sesamzaad. Bak het bananenbrood in 40 minuten goudbruin en gaar. Kijk na 30 minuten even of het geheel niet te bruin wordt, iedere oven is anders.