Eerder deelde ik al een recept voor granola met kokos, heel erg lekker maar nu de dagen korter en donkerder zijn krijg ik altijd zin in ‘comfortfood’. Helemaal fijn is het als dat comfortfood buiten lekker ook wat bijdraagt aan je gezondheid. Win-win. De specerijen werken, buiten ontstekingsremmend, ook nog eens verwarmend. Dat is toch heerlijk in de herfst (en winter)? Chocolade granola met specerijen (glutenvrij) . Met speculaaskruiden. Je kunt met de verhouding van de specerijen spelen maar ik maakte het naar dit recept.
Ik maak altijd een behoorlijke voorraad, een grote weckpot vol. Mocht je voor minder willen gaan kun je gewoon het recept halveren. Deze granola is heel erg lekker met kokosyoghurt en rijpe peer of met amandelyoghurt en mandarijn/sinaasappel.
Verwarm allereerst de oven voor op 120 graden (hete lucht).
Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
Smelt de kokosolie in een pannetje of door een schaaltje met de kokosolie in de oven te zetten (dat laatste doe ik zelf altijd, dan gebruik je de ‘voorverwarmwarmte’ ook nog nuttig.
Doe de gierst-, haver- en boekweitvlokken in een grote kom. Voeg hier de specerijen, snuf zout en cacaopoeder aan toe. Schud het geheel even door elkaar. Hak dan de noten grof en voeg die er ,samen met het lijnzaad en zonnebloempitten, ook aan toe. Giet er vervolgens de ahornsiroop en gesmolten kokosolie bij. Meng het geheel goed door. Giet tenslotte de amandelmelk erbij en meng opnieuw goed door. Je ziet nu dat er ‘brokjes’ ontstaan. Verspreid het granola mengsel op de bakplaat en bak het 30 minuten. Schep vervolgens om en bak nog 15 minuten totdat alles droog en knapperig is. Laat de granola vervolgens goed afkoelen. Iedere oven is anders dus check goed of de granola droog is, zo niet laat de granola dan nog een paar minuten in de oven.
Meng tot slot de rozijnen en moerbeien door de granola en schep het in een grote voorraadpot die je luchtdicht kunt afsluiten.