Een paar weken geleden had ik de foodshoot voor LIEFKE magazine. We werken met de seizoenen mee en dat houdt in dat we nu al de beelden hebben geschoten voor volgende jaar winter. Ik bedenk altijd het thema en de recepten en deze keer was de hoofdrol voor bonen. Bonen vind ik ontzettend veelzijdig. Je maakt er makkelijk hartige en zoete gerechten mee. De combinatie van peulvruchten en granen zorgt voor een mooie vegetarische basis. Geïnspireerd door deze foodshoot bedacht ik thuis ook nog een recept met bonen. Zwarte bonen-chocoladekoeken.
Mocht je bij de foto denken dat het knapperige chocolate-chip achtige koeken zijn. Dan moet ik je teleurstellen. Het zijn hele lekkere zachte koeken, bijna cake-achtig. Het zijn volledig plantaardige koeken geworden met gezonde vetten en vezels maar wel suikers uit dadels en wat ahornsiroop. Een traktatie dus, in het kader van geniet maar met mate ;).
Verwarm allereerst de oven voor op 160 graden (hetelucht).
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Spoel de zwarte bonen goed af en laat ze uitlekken. Doe ze vervolgens met de dadels, de plantaardige melk, ahornsiroop, kokosolie en amandelpasta in de mengkom van een keukenmachine. Meng het geheel tot een egaal geheel. Voeg vervolgens kaneel, vanillepoeder, cacaopoeder, amandelmeel, snufje zout en bakpoeder toe. Als het goed is heb je nu een licht vloeibaar deeg/beslag.
Schep hiervan 9 hoopjes op het bakblik en maak er een koekvorm van.
Bak de koeken in 20-30 minuten gaar (iedere oven is anders). Laat de koeken afkoelen op een rooster (zo kunnen ze hun vocht nog kwijt).
Smelt de chocolade in een pannetje au bain marie. Overgiet hier de afgekoelde koeken meer en bestrooi dan met de gehakte walnoten.
Laat de chocolade hard worden en tast toe.