Geen pruimen aan mijn pruimenboom dit jaar maar gelukkig zijn er wel heerlijke biologische pruimen te koop bij Hofweb. Dus bestelde ik er een aantal, sommige at ik zo en sommige exemplaren verdwenen in een lekker baksel. Glutenvrije pruimencakejes van notenmeel. Heel lekker mals, vrij van geraffineerde suiker en lekker wat vezels door het gebruik van pruimen, noten, kokos en lijnzaad.
Als ´zoetje´ zijn bananen mijn favoriet, hoe rijper de bananen hoe zoeter ze zijn. Daarom kun je bij het gebruik van hele rijpe bananen ook minder dadels toevoegen. En hoe zoet je gewend bent telt natuurlijk ook mee. Ik gebruikte gedroogde dadels in dit recept maar je zou ook gedroogde abrikozen kunnen gebruiken. Net waar je voorkeur ligt en/of wat je in huis hebt.
Wil je liever een taartje bakken met pruimen? Hier vindt je een recept voor een pruimentaartje.
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).
Zet ondertussen een muffinvorm klaar met papieren muffinvormpjes.
Pel dan de bananen en breek ze in stukjes. Doe de banaan met de eieren en dadels in de kom van de keukenmachine (of blender). Meng deze ingrediënten tot een luchtig geheel. Voeg tijdens het mengen ook de vanille-essence toe.
Ontpit de pruimen en snijd ze in stukjes.
Meng in een kom amandelmeel, kokosrasp, lijnzaad en eventueel een snufje zout door elkaar heen. Spatel vervolgens het eimengsel luchtig door het meelmengsel. Spatel ten slotte de stukje pruim erdoorheen. Verdeel het beslag over de papieren muffinvormpjes en zet de bakvorm in de oven. Bak de cakejes in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Iedere oven is anders dus de baktijd kan iets variëren.
Geniet van je traktatie!