Havermoutpap met vlierbessensap

havermoutpap met vlierbessensap

Het is september. Officieel nog zomer maar de herfst hangt ook al in de lucht. Tijd om mee te bewegen met de natuur en langzaam aan onze voeding aan te passen. Als vanzelf krijg ik dan meer zin in verwarmende maaltijden. En natuurlijk is de wisseling van de seizoenen ook een moment om te kijken naar je weerstand. Vlierbessen kunnen je weerstand versterken dus maakte ik een nieuw ontbijt. Havermoutpap met vlierbessensap.

Omdat dit jaar de vlierbessen te lijden hebben gehad onder de droogte, en de oogst dus tegenviel, bestelde ik bij Hofweb een fles ´krachtsap´. Puur vlierbessensap. Krachtsap, ik vind het een mooie naam, het doet de vlier eer aan want wist je dat boeren vroeger altijd een vlier op het erf hadden staan? De geur hield vliegen op afstand en alle delen van de plant hebben anti bacteriële eigenschappen. Vlierbessensap is ontstekingsremmend en wordt ingezet om weerstand te verhogen. Of, als de griep al heeft toegeslagen, deze te verkorten. Ik las laatst ook dat het succesvol wordt ingezet als ontstekingsremmend middel bij COPD en andere longaandoeningen.

Eerlijk is eerlijk, ik vind de smaak van vlierbessen niet bijzonder lekker maar met de juiste combinatie van smaken maak je er echt een heel lekker voedzaam ontbijt van. Eerder maakte ik al eens jam van vlierbessensap en appels.

Havermoutpap met vlierbessensap (2 p)
Ingrediënten:

  • 75 gram havermout
  • 300 ml water (of rijstmelk)
  • 1 tl amandelpasta
  • 100 ml vlierbessensap
  • 1 flinke eetlepel blauwe rozijnen
  • 4 (para)noten
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 el ahornsiroop
  • handje bramen en een kleine appel

Havermoutpap met vlierbessensap
Bereiding:

Havermoutpap koken, het lijkt zo eenvoudig en dat is het gelukkig ook. Maar als je echt hele lekkere en romige pap wil koken waarbij bijna alle anti nutriënten verdwijnen en graanvlokken zich goed ontsluiten zodat je optimaal gebruik kunt maken van alle voedingsstoffen, kost dat tijd. Het gaat om het principe van weken-koken-nawellen. Het fijne is dat je het weken van graanvlokken ´s nachts kan laten plaatsvinden. Vervolgens kook je het een minuut of 20 en tenslotte laat je het dus net zo lang staan.

Omdat ik snap dat je niet iedere dag evenveel tijd hebt kun je ook meer maken en de rest bewaren in een glazen, goed gesloten pot in de koelkast. Dan warm je het de volgende dag gewoon even snel op. Koud eten kan natuurlijk ook maar daar ben ik zelf geen liefhebben van. Of je kunt het maar even koken en daarna opeten maar dan heb je dus niet alle voordelen van ´de lange versie´. Gebruik ook liever geen melk om havermoutpap te koken, dat remt de ontsluiting van de graanvlokken.

Maar goed, de bereiding. Begin met het weken. Doe de havermout met het water in een pap, sluit goed af en laat een nacht weken. Kook de volgende dag de havermoutpap waarbij je de rozijnen de laatste 5 minuten meekookt. Laat vervolgens de pap wellen (als je de tijd hebt). Voeg dan amandelpasta, kaneel en vlierbessensap toe. Roer het goed door elkaar, maak op smaak met ahornsiroop. Verdeel de pap over twee schaaltjes. Garneer de pap met in schijfjes gesneden appel, bramen en wat gehakte (para)noten. Je kunt ook nog zonnebloempitten of pompoenpitten toevoegen, net wat je lekker vindt. Warm vind ik deze pap het lekkerst.

havermoutpap met vlierbessensap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.