Appelmuffins uit je brein vitaal (glutenvrij)

Appelmuffins uit je brein vitaal

Je kunt altijd blijven leren en ik hou ervan. Hoe meer ik weet, hoe meer ik ook weet dat ik nog maar zo weinig weet. We lijken met z´n allen heel slim maar we weten nog zoveel niet. Over de wereld, de natuur en over ons eigen lichaam. Iedere dag worden er weer nieuwe ontdekkingen gedaan, nieuwe onderzoeken gepubliceerd en nieuwe boeken uitgebracht. Dus lees ik ook veel en heb ik een berg boeken ´to read´. Ik hou ook van kookboeken, het liefst met gezonde recepten en informatie zoals het nieuwe boek van Rineke Dijkinga. Uiteraard probeerde ik er een recept uit. Appelmuffins uit je brein vitaal ,muffins zonder gluten en uiteraard zonder geraffineerde suikers.

Breingezondheid is super belangrijk. Maar helaas komen er steeds meer hersenaandoeningen voor. Preventief zou je dat met voeding deels kunnen voorkomen. Nummer 1 preventiemaatregel is echter beweging. Dat is echt het allerbeste. Zelfs een wandeling van 20 minuten is al een prachtige oppepper voor je brein. Je darmen en je brein werken nauw samen en daar kun je dus met voeding wel een verschil maken.

Er zijn de laatste tijd meer nieuwe boeken verschenen over dit onderwerp zoals ook het boek van Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie met een ongelooflijk talent om ingewikkelde theorie te vertalen in begrijpelijke taal) en Leonard Hofstra (cardioloog). Geen kookboek natuurlijk maar ook interessant als je geïnteresseerd bent.

Maar goed, over naar de keuken. Ik paste het recept een beetje aan met dat wat ik in huis had en halveerde het recept. Rineke gebruikt cranberries in het recept, die waren net op dus gebruikte ik donkerblauwe rozijnen.

Appelmuffins uit je brein vitaal
ingrediënten (10 stuks):

  • 375 gram appels
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram kastanjemeel
  • 25 gram havermout
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 1 el kaneel
  • 35 gram blauwe rozijnen
  • 1 el kardemom
  • 75 gram gesmolten kokosolie
  • 1 ei
  • 1 tl bakingsoda
  • 2 el citroensap & rasp van de citroen
  • snufje zout

Appelmuffins (glutenvrij)
bereidingswijze:

Verwarm als eerste de oven voor op 160 graden (hetelucht). Smelt de kokosolie in oven die aan het voorverwarmen is (slim met energie omgaan ;)). Zet een muffinvorm klaar met papieren vormpjes.

Was dan de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Als je biologische appels gebruikt hoef je ze niet te schillen. Snijd de kwarten klein (of gooi ze heel even in de keukenmachine om er kleine stukjes van te maken maar zorg ervoor dat het geen moes wordt).

Rasp de schil van de citroen. Snijd de citroen doormidden en pers een helft uit.

Doe de droge ingrediënten een in een kom en meng door elkaar. Klop het ei los en doe dit samen met de kokosolie bij het meelmengsel. Mix goed door er spatel er vervolgens de appel en het citroensap door.

Verdeel het beslag over de muffinvorm, garneer eventueel met wat extra pitten. Bak de muffins in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin.

Appelmuffins uit je brein vitaal

In de natuur kun je soms zien welk eten goed is voor bepaalde organen. De walnoot is een mooi voorbeeld, die lijkt op onze hersenen. Ik maakte er dit pastagerecht mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.