Variatie, het klinkt logisch en veel mensen denken dat ze variëren maar dat blijkt in de praktijk vaak behoorlijk tegen te vallen. In de hectiek van alle dag vallen we vaak terug op dat wat we al kennen. En dat is jammer want er is zoveel te ontdekken ook op het gebied van voeding. Neem nou granen. Tarwe is het meest gegeten graan in Nederland. We eten tarwebrood, beschuit, crackers en pasta. Vaak wel drie keer per dag, Het lijkt steeds iets anders, ´s morgens een beschuit, ´s middags een boterham en ´s avonds spaghetti. Maar in feite eet je gewoon drie keer hetzelfde. En in mijn praktijk zie ik steeds meer mensen die daar klachten van krijgen. Mijn advies is om te onderzoeken en te ontdekken. De natuurvoedingswinkel in te lopen of eens online te kijken bij Hofweb. Daar kan je dan zo maar naakte haver tegen komen. Daar kan je dan dit recept mee maken. Naakte haversalade met witlof, biet en geitenkaas.
Naakte haver is een Nederlands product en heeft een nootachtige, volle smaak. Het hoeft niet zwaar bewerkt te worden omdat het kaf van de korrel afvalt zodra de haver rijp is. Je kunt de haverkorrels gebruiken als basis voor nasi of risotto in plaats van rijst. En je kunt er dus ook heel makkelijk een voedzame maaltijdsalade mee maken. Het fijne van naakte haver is ook dat het van nature glutenvrij is (maar kan wel sporen van gluten bevatten dus niet geschikt voor mensen met coeliakie).
Voor de salade:
Voor de dressing:
Begin met het koken van de bieten. Grote bieten kook je in 40 minuten beetgaar. Kleintjes hebben aan 20 minuten genoeg. Spoel ondertussen de naakte haver af en doe deze dan in een pan met water, gebruik ongeveer 2x zoveel water als haver. Kook de haverkorrels in 20 minuten gaar op zacht vuur.
Maak dan de dressing door 4 schijfjes (de andere 2 gaan door de salade) geitenkaas in een kom te doen met de yoghurt, een uitgeperst teentje knoflook en honing. Meng dit door elkaar met behulp van de staafmixer. Wanneer de dressing te dik is kun je deze dunner maken met wat water. Roer er vervolgens de dille en peper door. Maak eventueel op smaak met een snufje zout.
Laat de bieten afkoelen in een vergiet. Giet de haverkorrels af en laat ze 15 minuten nawellen. Dit doe je door een schone theedoek tussen de pan en de deksel te leggen (het vocht trekt dan deels in de doek). Pel en snipper de ui. Schil de bieten en snijd ze in blokjes. Doe hetzelfde met de peren. Roer de haverkorrels los, voeg een snufje zout toe en doe ze samen met de blokjes biet en peer in een schaal. Knip er tuinkers boven en schep er voorzichtig ook de kappertjes, gesnipperde ui en resterende geitenkaas door.
Dit recept ontwikkelde ik in opdracht van Hofweb.