In mijn keuken ligt een stapel kookboeken. Ik gebruik ze vooral ter inspiratie want ik kook eigenlijk nooit precies een recept na (behalve bij patisserie want dat luistert heel nauw). Creativiteit en iets creëren naar je eigen smaak, dat vind ik het leukste van koken. En laten we wel wezen, iedereen heeft haar of zijn eigen stijl. Net als veel mensen vind ik Yotam Ottolengi een fijne chef maarrrrr persoonlijk vind ik wel dat hij regelmatig dingen gebruikt die ik niet standaard in huis heb. En ik heb best veel in huis. Om dan voor één recept een potje van het een of ander te kopen, daar een snufje van te gebruiken om het vervolgens nooit meer te gebruiken vind ik zonde dus pas ik het recept aan met iets wat ik wel in huis heb. Venkel met kappertjes en olijven is ook zo´n recept.
Yotam gebruikt in dit recept 15 flinke knoflooktenen, dat vond ik een beetje veel van het goede dus gebruikte iets minder en op een andere manier. Ook maakt hij hier gebruik van verjus. Dat heb ik niet in huis, toen ik opzocht wat het is bleek dat ook niet zo gek. Verjus werd tot in de zeventiende eeuw veel gebruikt maar daarna raakte het in onbruik. Het is een smaakmaker op basis van ongerijpte druiven of ander onrijp fruit. Hij geeft gelukkig een alternatief, een mix van citroensap en azijn, in een behoorlijke hoeveelheid. Behoorlijk zuur dus. Ik gebruikte minder en zelfs dat bleek nog aan de zure kant dus dat heb ik aangepast in dit recept. Je kunt beter wat extra toevoegen op het eind als je het niet zuur genoeg zou vinden toch?
Echt een lekker bijgerecht met het zoete van venkel, hartige van de olijven en zuurtje van de kappertjes (en vervanging van verjus). Hoog op smaak!
Mocht je op zoek zijn naar nog wat andere venkelinspiratie dan raad ik je deze soep aan of deze saus.
Maak eerst de venkel schoon (kontje eraf en droge puntjes). Snijd de knollen in kwarten en vervolgens in dunne plakken. Verwarm vervolgens een flinke scheut olijfolie in een grote pan (ik gebruikte een braadslee). Bak de venkel in porties goudbruin (per portie ongeveer 5 minuten). Wanneer de plakken goudbruin zijn haal je ze uit de pan totdat je ze allemaal hebt gebakken.
Pel ondertussen de ui en knoflook. Snijd de knoflook in dunne plakjes en de uien in halve ringen. Bak deze nadat alle venkel is gebakken (voeg opnieuw een beetje olie toe) een minuut of 4. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Snijd vervolgens de olijven in plakjes.
Voeg citroensap en balsamico azijn toe aan de uien en laat het een beetje inkoken. Doe er daarna de tomaten, tijm, ahornsiroop, olijven, kappertjes en bouillon bij. Meng even goed door elkaar, breng aan de kook en voeg dan de venkel toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel een minuut of 10 pruttelen. Voel of de venkel zacht is (echt zacht vind ik het lekkerst bij venkel). Zo niet laat dan nog even doorpruttelen. Als de venkel zacht is kun je het geheel zonder deksel nog even flink laten doorkoken zodat het vocht nog wat meer verdampt. Maak op smaak met zout en versgemalen peper. Garneer met het venkelgroen en de citroenrasp.
Serveer dit gerecht met een simpele linzenpasta met pesto en een groene salade.
2 Comments
Dat is altijd fijn om te lezen 🙂
Heerlijk, deze venkelgerecht met olijven
en kappertjes zal ik zeker weer klaarmaken