Het nieuwe jaar is begonnen! Allereerst de beste wensen voor 2022! Hoe was jouw jaarwisseling? Heb je teruggekeken op afgelopen jaar? Hoe was 2021 voor jou? Voor mij was het wat wiebelig. Uiteraard door C. de onrust, onzekerheid en verdeeldheid die het met zich meebracht vond ik vaak moeilijk om mee om te gaan. Aan de andere kant probeerde ik nog meer dan anders te leven met de dag en dankbaar te zijn voor alle mooie dingen in mijn leven. En dat zijn er heel veel. Ik heb een prachtig gezin, compleet met ontzettend lieve dieren. Een lieve moeder in goede gezondheid. Hele dierbare familie en vrienden, van dichtbij tot aan de andere kant van de wereld.
Afgelopen jaar heb ik heel veel mooie mensen mogen begeleiden op weg naar een betere gezondheid. Wandelend, aan de keukentafel of online. Met veel plezier werkte in voor Hofweb door blogs te schrijven en recepten te ontwikkelen. Ik werd docent voor Velt en mocht leuke fermenteerworkshops geven. Ik deed mijn verhaal in VROUW magazine waarop ik enorm veel mooie reacties kreeg. En dit jaar maakte we ons droom waar door een huis te kopen in Zweden. Waar we nu zijn.
Ik zeg tijd voor een simpele maar voedzame maaltijd. Boerenkoolstamppot met paddenstoelenjus.
Een recept dat ik ontwikkelde voor LIEFKE magazine. Drie recepten met boerenkool waaronder deze (heerlijke) boerenkoolmuffins. Helaas houdt LFK magazine op te bestaan. Ik nam al eerder afscheid van het magazine. Het hoort er allemaal bij. Afscheid nemen, nieuwe plannen maken. Heb jij nieuwe plannen gemaakt voor 2022? Goede voornemens gemaakt, doelen gesteld? Of zie je wel wat het nieuwe jaar je gaat brengen? Ik doe een beetje van beiden. Je kunt nog zoveel voornemens of doelen stellen maar het leven loopt soms toch echt anders.
Voor de jus:
Voor de boerenkoolkruim:
Schil allereerst de aardappels, bataat en knolselderij en snijd deze in stukken. Pel en snipper dan de ui en knoflook. Was vervolgens de boerenkool en snijd in dunne reepjes of gebruik panklare boerenkool.
Doe bouillon of water in een grote pan. Kook hierin de aardappels, bataat en knolselderij.
Verwarm een lepel olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook glazig.
Voeg, wanneer de aardappel en knolselderij bijna gaar zijn, de boerenkool toe. Laat de boerenkool een minuut of vijf stomen met de deksel op de pan. Giet het geheel dan af maar vang het vocht op. Voeg de plantaardige melk toe en en stamp het geheel door. Voeg kookvocht toe om het geheel wat smeuïger te maken en roer de ui en knoflook door de stamppot.
Snijd voor de ´jus´de paddenstoelen in stukken. Pel de knoflook en hak deze fijn. Bak de paddenstoelen kort op hoog vuur in een droge koekenpan tot ze kleuren en vocht beginnen af te geven. Doe de gebakken paddenstoelen, met aanhangend vocht, in een schaal. Verwarm de olijfolie in de koekenpan en fruit hierin de knoflook zacht, voeg tomatenpuree toe en bak deze even mee. Voeg vervolgens tamari en een scheutje water toe totdat er een dikke ‘jus’ ontstaat. Voeg de gebakken paddenstoelen toe en meng het geheel. Warm goed door. Wanneer de ‘jus’ te dik is voeg dan nog wat water toe. Maak op smaak met vers gemalen peper.
Verwarm voor de kruim de oven voor op 120 graden (hetelucht). Bedek een bakplaat met bakpapier. Was de bladeren en droog ze af. Wrijf de bladeren in met olijfolie en bestrooi ze met sesamzaad en zout. Verspreid de stukken blad over de bakplaat en bak/droog ze in ongeveer 20 min. De chips zijn klaar als ze droog en knapperig zijn.
Laat ze afkoelen en verkruimel ze over de boerenkoolstamppot.