Aardpeersoep met anijs

Vergeten groente

Aardpeer is een “vergeten” groente.Hij is bekend onder verschillende namen zoals topinamboer en aardartisjok. Ik had het nog nooit gegeten maar was inmiddels wel nieuwsgierig naar dit gezonde knolletje. Dus maakte ik deze aardpeersoep met anijs.

Als je google raadpleegt blijkt aardpeer een echte “superfood” te zijn. Enorm goed voor je darmflora omdat het bifidobacteriën bevat. Verder versterkt dit knolletje ook je immuunsysteem. Aardpeer bevordert de opname van plantaardige mineralen en werkt vochtafdrijvend. Een nadelig effect van deze gezonde groente is wel dat je last kan krijgen van “winderigheid”.

Als je aardpeer kookt gaat hij zoet smaken, heel vroeger (tot 1850) werd deze knol als alternatief voor suiker gebruikt in bijvoorbeeld gebak. Dit soepje heeft dan ook een licht zoete smaak.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 600 gram aardpeer
  • 2 kruimige aardappelen
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie (of kokosolie)
  • twee bloemetjes steranijs
  • snuf zout
  • peper
  • 1 liter groentenbouillon

Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onderwarmte).

Schil de aardpeer en de aardappelen en snijd deze in blokjes. Pel de knoflook en snijd ze in kleine stukjes. Meng deze ingrediënten met de olijfolie en verspreid ze op een bakblik dat je hebt bekleed met bakpapier. Voeg wat zout en peper toe naar smaak en rooster dit 2o minuten in het midden van de oven. Schep regelmatig om.

Neem de geroosterde groenten uit de oven en doe ze in een soeppan. Voeg de hete bouillon en de steranijs toe en kook het geheel een minuut of 10. Haal dan de steranijs eruit en pureer de soep met een staafmixer. Ik hou zelf van anijs en maakte deze soep ’s middags en liet de steranijs trekken totdat we hem ’s avonds gingen eten.

Ik serveerde de soep met wat peterselie.

aardperensoep met anijs

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.