Wat doe je als je nog wat kruidnootjes over hebt? Dan verwerk je die in een heerlijk winters taartje. Amandel-manderijntaart met kruidnootjes. Maar je kunt de kruidnootjes ook weglaten en er een snufje speculaaskruiden aan toe voegen voor een echte ‘decembersmaak’. Als je mij al langer volgt weet je dat ik voornamelijk biologische producten gebruik. Maar ik wil nog een keer benadrukken dat het voor dit recept echt van belang is dat je biologische (of nog liever biologisch dynamische) mandarijnen gebruikt.
De mandarijnen die je in de supermarkt koopt zijn behandeld met allerlei (giftige) stoffen. Dit om de mandarijnen langer houdbaar te maken en mooi te laten glimmen. Op het netje kan zomaar (in hele kleine lettertjes) volgende tekst staan: ‘Schil behandeld met E904, E914, Imazalil, Orthophenylphenol, E202′.
E904 is een dierlijk glansmiddel afkomstig van een vrouwelijke boomluis. E914 is een synthetisch was- en glansmiddel wat je niet wilt eten. Imazalil is een chemisch bestrijdingsmiddel tegen schimmels wat je niet wilt eten. Orthophenylphenol is een synthetisch conserveermiddel dat verboden is in Australie vanwege de gezondheidsrisico’s dit wil je dus zeker ook niet eten. En ten slot nog E202 oftewel Kaliumsorbaat, een chemisch conserveermiddel dat je ook niet binnen wilt krijgen.
In dit recept gebruik ik mandarijnen met schil vandaar dat het van belang is om hier onbespoten mandarijnen voor te nemen. Maar ook deze was je goed voordat je ze gebruikt.
Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).
Bekleed de bodem van een kleine springvorm (17 cm doorsnede) met bakpapier en vet de zijkant in met kokosolie of boter.
Allereerst kook je de mandarijnen in zijn geheel in een pan met water voor ongeveer 20 minuten totdat ze zacht zijn. Split ondertussen de eieren . Hou de dooiers apart in een schaaltje en de de eiwitten in een mengkom. Meng in een andere mengkom de amandelmeel met vanillepoeder, kardemom, oerzoet, en een snufje zout.
Wanneer de mandarijnen zacht zijn haal je ze uit de pan en snijd je ze doormidden. Doe ze dan in de kom van de keukenmachine (of blender). Hak de semi gedroogde abrikozen in stukken en doe die bij de mandarijnen. Meng het geheel kort tot moes en laat ze vervolgens nog wat afkoelen.
Klop de eiwitten stijf.
Doe dan de eidooiers bij de mandarijnenmoes. Hiervoor is het wel van belang dat het niet meer te heet is, de dooiers mogen niet stollen. Meng dit mengsel vervolgens door het meelmengsel met een handmixer tot een egaal geheel. Spatel vervolgens het eiwit er voorzichtig doorheen. Niet meer mixen want dan gaat de luchtigheid eruit. Voeg, wanneer het een luchtig beslag is waarin geen wit meer te zien is, ongeveer 12 kruidnootjes toe. Verdeel ze door het beslag.
Stort het beslag in de springvorm, strijk de bovenkant glad.
Bak het taartje in ongeveer 35 minuten gaar. Laat het vervolgens helemaal afkoelen.
Smelt het beetje chocolade au bain marie. Doop de onderkant van de kruidnootjes in de chocolade en plak ze op de taart. Giet de rest van de chocolade over de taart in streepjes (dit gaat heel makkelijk met een eetlepel). Ook kun je nog wat partjes mandarijn in de chocolade dopen om te taart met te decoreren. En ten slot kun je ook nog wat schil van een mandarijn raspen als finishing touch.
Nog even in de koelkast om de chocolade hard uit te laten harden en dan…
Geniet ervan!
(een soort gelijk taartje heb ik ook al eens gemaakt met sinaasappel en gember die vind je hier)